Stijn Kuster
Stijn Kuster Investeren & Beleggen 22 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Bitcoin Pizza Day: medewerkers Domino’s vanaf nu uitbetaald in crypto

Bitcoin heeft niet zijn beste week, dus de timing had beter gekund. Feit is in ieder geval dat werknemers van Domino’s Pizza vanaf vandaag (22 mei 2021) uitbetaald worden in de cryptomunt. En daar zit een verhaal achter.

Op 22 mei 2010 werden er twee pizza’s gekocht voor 10.000 bitcoin. Dit was de eerste commerciële transactie van de munt ooit. Exact 11 jaar later viert pizzaketen Domino’s ‘Bitcoin Pizza Day’. Dat doet het bedrijf met de introductie van salarisbetalingen in digitale valuta.

Wetgeving gooit klein beetje roet op de pizza

Een werknemer kan er niet voor kiezen zijn hele salaris naar een Bitcoin Wallet te storten. Wettelijk staat vast dat een werkgever het minimumloon moet betalen in euro’s. Elke euro boven het minimumloon kan in bitcoin worden uitbetaald. In totaal gaat het bij Domino’s om meer dan 1.000 loonstroken.

Bitcoin en CO2: is de digitale munt echt zo vervuilend?

Jonathan Gurevich, franchisenemer van zestien filialen en eigenaar van het bedrijf dat de salarisadministratie voor Domino’s regelt, legt uit waarom de keten deze keuze heeft gemaakt. ‘We zijn een modern bedrijf met veel jonge medewerkers. We horen het woord ‘bitcoin’ steeds vaker vallen binnen de teams en we willen ze laten profiteren van de mogelijkheid om deze cryptovaluta te bezitten. Door de samenwerking met BTC Direct stellen we medewerkers in staat om automatisch en kleinschalig te beginnen. Zo kunnen we als werkgever iets extra’s bieden voor de toekomst.’

Rendement op je Domino’s-loon in bitcoin

Met ‘extra’s’ doelt Gurevich op het rendement dat haalbaar is bij Bitcoin. Drie jaar geleden bood BTC Direct, dat de transacties voor Domino’s gaat verzorgen, al salaris aan in de valuta. Dit zou de medewerkers inmiddels een rendement van meer dan 700% hebben opgeleverd.

Toch is enkel winst volgens BTC Direct niet het doel van de verandering in uitbetaling. “Je kunt klein beginnen met 10 of 20 euro per maand, zoals de medewerkers van Domino’s. Zodra je wat bitcoin bezit zul je jezelf eerder gaan verdiepen in de onderliggende waarde en de potentie. Een leerzame reis met keer op keer nieuwe inzichten”, aldus CEO Mike Hutting.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.