Coen Grutters
Coen Grutters Belasting & Toeslagen 20 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit kost een boekhouder voor je Belastingaangifte 2023

Het is een klusje dat veel mensen voor zich uit schuiven: de Belastingaangifte 2023. Gelukkig kun je het ook laten doen door een boekhouder. Maar hoeveel geld kost dat?

Zonder eigen bedrijf, fiscaal partner, meerdere werkgevers of veel vermogen loont het zich sowieso niet om een boekhouder je belasting te laten doen. In de meeste is het doen van belastingaangifte voor mensen in loondienst namelijk een doodeenvoudige klus via MijnBelastingdienst.nl. Daarbij zijn veel velden al automatisch ingevuld.

Gemiddeld uurtarief boekhouder

Desalniettemin is het een saaie en soms ietwat ingewikkelde taak waar velen tegen opkijken. Toch is het belangrijk om de Belastingaangifte 2023 op tijd te doen. Doe je het niet (op tijd) dan riskeer je immers een flinke boete. Wie het een beetje slim aanpakt, krijgt zelfs geld terug. Een boekhouder pakt het over het algemeen slim aan. Maar ja, voor die kennis moet je lappen.

Belastingaangifte 2023: pak honderden euro’s met lagere WOZ-waarde

De tarieven die boekhouders rekenen lopen uiteen. Er zijn namelijk meerdere factoren die invloed hebben op het uurtarief. Denk aan de regio, ervaring en de adviserende rol. Gemiddeld kun je echter uitgaan van zo’n 60 euro per uur.

Belastingaangifte 2023 laten doen als zzp’er

Uiteraard is de uiteindelijke prijs die je voor een klus betaalt ook sterk afhankelijk van jezelf. Je kunt je voorstellen dat een boekhouder minder werk heeft aan iemand met een klein zzp-bedrijfje dan aan iemand met een grote, complexe onderneming.

4 fouten in de Belastingaangifte waardoor je geld misloopt

Ook helpt het als je gedurende het jaar je administratie goed op orde houdt. Vul je dan zelf het grootste gedeelte in en laat je de boekhouder alles enkel controleren, dan heeft de expert meestal aan een uur of twee genoeg. Ook als je het meeste door de boekhouder laat doen, is het van belang hoe je de cijfers aanlevert. Een keurige administratie is daarbij key.

Kosten

Kies je ervoor je Belastingaangifte 2023 door een boekhouder te laten doen, maak dan wel goede afspraken, zo waarschuwt de Belastingdienst. “Bijvoorbeeld over de manier waarop u uw administratie doet of over wie de aangifte ondertekent en verstuurt.” Hieronder zie je met welke kosten je ongeveer rekening kunt houden.

Handeling boekhouderPrijs
Inregelen administratie€150
Aangifte omzetbelasting (per kwartaal)€45
Aangifte inkomstenbelasting€200 tot €300
Opstellen winst en verliesrekening€100
Facturen en bankmutaties inboeken€1 per handeling
Fiscaal of boekhoudkundig advies€65
Een tabel met richtprijzen die website Boekhouder.nl hanteert.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.