Martin de Coninck
Martin de Coninck Crypto 8 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Litecoin floreert in crypto-winter: waarom de altcoin zo populair is

Terwijl de cryptomarkt een turbulent jaar doormaakte in 2022, was er één grote altcoin die er positief uitkwam: Litecoin. De koers van deze cryptomunt toucheerde in juni de bodem en steeg sindsdien meer dan 50 procent in waarde. Een aantal factoren hebben mogelijk bijgedragen aan deze opmerkelijke trend.

Zwemmen tegen de stroom in is – net als plassen tegen de wind in – niet voor iedereen weggelegd. Des te knapper dat de koers van Litecoin (LTC) tijdens de nietsontziende crypto-winter/bear market van 2022 zo goed presteerde.

Altcoin betrouwbaar als een Japanse auto

Wat Litecoin zo bijzonder maakt? Het is het enige gedecentraliseerde p2p-netwerk dat sinds de lancering (zo’n tien jaar geleden) geen enkele downtime heeft gekend. Technisch zit het netwerk dus uitstekend in elkaar. Dat kan zelfs niet gezegd worden van het Bitcoin-netwerk: die lag in 2010 en 2013 een paar uur op z’n gat.

100% procent uptime staat niet alleen goed op het CV van Litecoin, het zorgt er ook voor dat de altcoin zich heeft ontpopt als een van de favoriete cryptocurrencies voor retail-transacties. Volgens een recente analyse van Bitpay hoeft Litecoin op dat vlak alleen grote broer Bitcoin voor zich te dulden.

Een betrouwbaar netwerk is één ding, maar Litecoin heeft zich het afgelopen jaar ook op andere fronten laten zien:

  • Nooit eerder werden er zoveel transacties uitgevoerd met LTC. In 2022 werden bijna veertig miljoen transacties geregistreerd op het Litecoin Netwerk.
  • Transacties van whales (eigenaren van grote portefeuilles) waren hoger dan ooit.

Litecoin halving nadert

Oké, Litecoin laat dus indrukwekkende cijfers zien en de koers doet het allerminst slecht vergeleken met andere crypto-munten. Dat is ook de walvissen opgevallen; die maken zich al op voor de derde Litecoin halving die dit jaar op de agenda staat. Ontwikkelaars hakken de beloning voor elk gemined blok door de helft, waardoor er nog maar een vergoeding van 6,25 LTC per blok wordt vrijgegeven.

Net als bij de Bitcoin halving kan de afname in aanbod leiden tot een prijsstijging van LTC. Dat was tenminste het resultaat van de vorige twee halveringen in 2011 en 2015. De Litecoin-koers ging beide keren omhoog. Een soortgelijke ontwikkeling kan dit jaar niet worden uitgesloten, al blijft het natuurlijk giswerk. En niet te vergeten, negatieve ontwikkelingen in de crypto-markt – en neerwaartse prijsbewegingen van marktleider Bitcoin – kunnen altijd roet in het eten gooien.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.