Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 12 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Meest urgente oorlogsfilm 2024 nu in bios en recensenten gaan los

De nieuwe oorlogsfilm van Ex Machina-regisseur Alex Garland draait eindelijk in de Nederlandse bioscopen. Heeft A24 opnieuw een hit te pakken met Civil War? We maken de balans van alle recensies op.

De Britse schrijver en regisseur Alex Garland is zo’n filmmaker wiens naam al reden genoeg is om een nieuwe film te checken. Garland heeft niet de mainstream naamsbekendheid van bijvoorbeeld een Denis Villeneuve, maar heeft wel steady een oeuvre opgebouwd waar je U tegen zegt.

Alex Garland presenteert Civil War

Unieke, creatieve en ogenschijnlijk compromisloze films die alleen al conceptueel het checken waard zijn, ook als ze geen torrenhoge IMDb-cijfers scoren. Ex Machina, Annihilation, 28 Days Later, Dredd: pareltjes voor de liefhebber.

Vanaf nu draait zijn nieuwste film ook in de Nederlandse bioscopen: Civil War, een dystopische oorlogsfilm waarin een nieuwe Amerikaanse Burgeroorlog wordt ontketend. Flink budget, sterrencast, bombastische marketing: Alex Garland lijkt met Civil War zijn mainstream Dune-moment te beleven.

Welverdiende aandacht, maar is de oorlogsfilm ook daadwerkelijk een glansrijk voorbeeld van de creatieve power van de Britse filmmaker? De premières zijn achter de rug, de reviews stromen van alle kanten binnen en ook bioscoopbezoekers hebben scores achtergelaten.

Reviews oorlogsfilm stromen binnen

We maken de balans op. Op Rotten Tomatoes, een platform dat recensies van journalisten en critici verzamelt, scoort de confronterende oorlogsfilm een dikke 84 procent na 163 reviews. Dat betekent dat 84 procent van alle critici de film een voldoende heeft gegeven. Onder het grote publiek scoort Civil War net iets beter, met een degelijke 86 procent.

Een sterke score, ook als je naar de gegeven cijfers kijkt. Van alle reviews waar een aantal sterren of een cijfer aan is verbonden, komt het gemiddelde op het moment van schrijven uit op een 7.6. Niet Dune-achtig denderend, maar desalniettemin een zeer goede score. Dat is ook bijna exact de score die de film na meer dan drieduizend beoordelingen op IMDb heeft: een 7.7.

Criticus Doug Jamieson van The Jam Report noemt Civil War “een van de meest urgente, intense en memorabele films van het jaar”. Mireia Mullor van Digital Spy stelt Garland-fans die voor Hollywood-bombast vrezen bovendien direct gerust: “Garland brengt alles terug tot de essentie, vermijdt een overvol verhaal, levert memorabele beelden en verkent cruciale concepten.”

De eigenzinnige stijl van de Britse filmmaker (en romanschrijver!) blijft dus ook op dit grote podium overeind. Een sentiment dat overigens in veel reviews terugkomt: “Garland’s besluitvaardigheid en vermogen om treffende beelden te creëren zijn uitstekend. De horror van deze hypothetische situatie is goed te zien, maar het zijn de rustige momenten die het hardst aankomen,” aldus filmrecensent Austin Burke. De film schetst een toekomstbeeld dat confronterend waarschijnlijk is.

Te nihilistisch? Oordeel zelf!

Maar goed, Civil War scoort dus geen perfecte 100 procent. Geen enkele film is perfect. Naast recensenten die hun politieke overtuigingen niet gescheiden kunnen houden van hun filmkritiek, komt vooral vaak de kritiek terug dat Garland met Civil War de grens van nihilsme overgaat: “Hier doet morele/civiele verantwoordelijkheid er niet echt toe; deze verslaggevers zijn niet meer dan sensatiezoekers, net als de regisseur van Civil War, die het morbide verlangen van het publiek naar bloedbaden, ontwrichting en mooi gecomponeerd nihilisme voedt,” aldus een reviewer.

Civil War oorlogsfilm reviews nederlandse bioscoop rotten tomatoes
Alex Garland op de set van Civil War (Afbeelding: A24)

Nihilistisch of niet; alles wijst erop dat Civil War een topfilm is geworden. Kristen Dunst, Jesse Plemons en de acteur achter Pablo Escobar in Narcos die een nette 1 uur en 49 minuten de show stelen in een confronterende oorlogsfilm? Sign us up. Gelukkig kun je dit weekend direct je lokale bioscoop inlopen, want Civil War draait nu in de Nederlandse bioscopen.

Trek in luchtiger kijkmateriaal? Check dan de heerlijk domme UFC-actiefilm met Jake Gyllenhaal die nu eindelijk in Nederland te streamen is.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.