Alrik de Jong
Alrik de Jong Tech 29 nov 2024
Leestijd: 2 minuten

Deze deepfake Black Friday-video’s delen oplichters, dus pas op

Black Friday is voor ons een dag vol cognitieve dissonantie. We willen afgeprijsde sneakers, maar haten tegelijk deze zwartste dag binnen onze consumptiemaatschappij. Los daar van zijn er ook nog eens oplichters actief, met verraderlijke deepfake-video’s op social media als TikTok.

We laten het woord hierover aan Martin Krämer, voorvechter van beveiligingsbewustzijn bij KnowBe4. Vorige week vertelde hij ons hoe je een moeilijker wachtwoord creëert dat makkelijker te onthouden is. Nu dus een waarschuwing over deepfakes tijdens Black Friday. “Zo raak je niet alleen je geld kwijt, maar geef je ook je persoonlijke gegevens aan oplichters.”

‘Deepfake-video’s tijdens Black Friday’

“Black Friday staat voor de deur en consumenten bereiden zich voor op aantrekkelijke online kortingen. Maar terwijl shoppers jagen op de beste deals, ruiken ook cybercriminelen kansen. Deze periode is dé gelegenheid voor oplichters om nietsvermoedende consumenten in de val te lokken. Ze gebruiken hiervoor nieuwe tactieken, zoals deepfake-productrecensies en nepvideo’s. Het is daarom essentieel dat consumenten extra waakzaam zijn bij het online winkelen.

Met de groeiende invloed van sociale media op het koopgedrag van consumenten verleggen oplichters hun aandacht steeds meer naar platforms als Instagram, Facebook en TikTok. Een nieuwe tactiek die oplichters dit jaar naar verwachting vaker zullen toepassen is het gebruik van deepfake-productrecensies en nepvideo’s.”

‘Op het oog betrouwbare recensies’

“Consumenten scrollen door video’s waarin ogenschijnlijk echte gebruikers producten aanbevelen. Deze deepfake-recensies lijken betrouwbaar, maar bevatten soms links naar vervalste websites met ‘exclusieve Black Friday-kortingen’. Als consumenten op deze links klikken komen ze op nepwebshops terecht. Als ze dan producten aanschaffen raken ze niet alleen hun geld kwijt, maar kunnen oplichters ook hun persoonlijke gegevens in handen krijgen.

Daarom is het belangrijk dat consumenten social media-content kritisch beoordelen. Ze moeten niet blindelings vertrouwen op de echtheid van video’s of posts, vooral niet als die afkomstig zijn van onbekende of niet-gecertificeerde accounts. Het is belangrijk om altijd de bron te controleren en alert te zijn op onduidelijke details. Als een deal te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook zo.”

gebruik een wachtwoord in plaats van een wachtzin
Dr. Martin J. Krämer (Afbeelding: LinkedIn)

Dr. Martin J. Krämer is Security Awareness Advocate bij KnowBe4 en deelnemer van de dienst ANP Expert Support.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.