Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 10 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Zoveel geld kunnen Nederlandse 25 tot 45-jarigen per jaar uitgeven

We duiken weer in de financi√ęn van de grootste groep Manners-lezers. Wat is het besteedbaar inkomen van 25 tot 45-jarige Nederlanders? Oftewel: hoeveel geld kunnen millennials per jaar besteden aan consumptie.

Het besteedbaar inkomen, ook wel secundair inkomen genoemd, is het bedrag dat huishoudens kunnen aanwenden voor consumptie. Kort gezegd: je bruto salaris, maar dan verminderd met premies en belastingen op inkomen en vermogen, en vermeerderd met sociale uitkeringen en toeslagen.

Niet te verwarren met het gestandaardiseerd inkomen; het besteedbaar inkomen van individuen. In dit artikel kijken we naar huishoudens, die overigens ook uit één persoon kunnen bestaan. Als graadmeter is door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de leeftijd van de hoofdkostwinner genomen.

Hoeveel geld kunnen millennials per jaar besteden?

Millennial is overigens niet een precieze definitie, maar in dit geval hebben we het over 25 tot 45-jarige Nederlanders die net zijn afgestudeerd of al middenin hun carrière zitten. Eerder las je hoeveel spaargeld en vermogen deze groep gemiddeld heeft. Maar hoeveel houden ze van hun salaris over?

Voor dit soort vragen gaan we zonder aarzelen direct naar het CBS en de onderzoekers aldaar hebben eigenlijk nooit slecht nieuws. Ook naar het besteedbaar inkomen per leeftijd in Nederland is onderzoek gedaan, waarbij de meest recente data uit 2023 komen.

Besteedbaar inkomen van 25 tot 45-jarige Nederlanders

We richten ons hier op 25 tot 45-jarige Nederlanders. En die hebben gemiddeld aardig wat te besteden per jaar.

LeeftijdGemiddeld besteedbaar inkomenMediaan besteedbaar inkomen
25 tot 35 jaar‚ā¨43.200‚ā¨38.000
35 tot 45 jaar‚ā¨55.600‚ā¨50.400
Bron: CBS
Zoveel geld kunnen Nederlandse 25 tot 45-jarigen per jaar uitgeven, besteedbaar inkomen
(Afbeelding: Unsplash)

Check hier het besteedbaar inkomen van alle leeftijdsgroepen in Nederland.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.