Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 16 mrt 2024
Leestijd: 6 minuten

De top 10 beste oorlogsfilms ooit en waar je ze streamt

We maken de balans op: wat zijn de allerbeste oorlogsfilms ooit gemaakt? En waar kun je die in 2024 eigenlijk streamen?

Met tig streamingdiensten die om je euro’s vechten en een immer uitdijend aanbod aan topfilms ben je als filmliefhebber al snel het overzicht kwijt. Het feit dat partijen als Netflix, SkyShowtime en Disney+ continu titels verwisselen en licenties en deals aflopen helpt ook niet. Het ene moment kun je nog die ene topfilm op Netflix streamen, het volgende moment staat ie opeens op HBO Max.

De beste oorlogsfilms ooit

Daarom maken we opnieuw de balans op: we zetten de beste oorlogsfilms aller tijden voor je op een rijtje, gesorteerd op IMDb-score. Ongeacht hoe en waar ze te streamen zijn. Ook zetten we bij elke blockbuster waar je die kunt streamen, want wie weet heb je een abonnement op de dienst in kwestie. Hoeveel van de top tien oorlogsfilms wordt door jouw abonnementen-verzameling gecoverd?

10. The Great Dictator

Op tien komen we direct een legende tegen: Charlie Chaplin. In The Great Dictator, uit 1940, speelt de acteur zowel een Joodse kapper als een parodie van Adolf Hitler, in een fictieve versie van nazi-Duitsland. Gezien de timing van deze klassieker een intrigerende setting. Ook was The Great Dictator een first voor de geprezen acteur en filmmaker: het was namelijk zijn eerste film met geluid, en tevens de grootste bioscoopfilm in zijn imposante oeuvre. Laat je niet afschrikken door het feit dat deze oorlogsfilm meer dan tachtig jaar oud is, want dit is een stukje filmgeschiedenis dat anno 2024 nog steeds indruk maakt.

🍿 Te streamen op: enkel te huur via onder meer Pathé Thuis

9. Das Boot

We maken de sprong naar 1981. Toen kwam Das Boot uit, een West-Duitse productie die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film volgt de crew van een Duitse U-boot terwijl ze in een schermutseling terechtkomen in de Atlantische Oceaan. Een realistische en op een goede manier beklemmende kijkervaring die je nog lang bij zal blijven. De zes Oscar-nominaties zeggen genoeg.

🍿 Te streamen op: Netflix, vanaf 31 maart

8. Dr. Strangelove

Op de achtste plek van de top tien beste oorlogsfilms ooit gemaakt staat Dr. Strangelove. Waarmee we bij de Koude Oorlog zijn aanbeland. Stanley Kubrick weet op zijn geheel eigenzinnige en absurde wijze de paranoïde van die periode over te brengen. Een krankzinnige Amerikaanse luchtmachtgeneraal besluit tot een nucleaire aanval op de Sovjet-Unie over te gaan, wat leidt tot een reeks absurde en catastrofale gebeurtenissen. Een compleet unieke film en anno nu weer uiterst relevant.

🍿 Te streamen op: enkel te huur ia onder meer Pathé Thuis

7. Apocalypse Now

Eigenlijk zou George Lucas na Star Wars deze legendarische oorlogsfilm gaan regisseren, maar Francis Ford Coppola nam uiteindelijk het stokje over. Beide mannen leverden eind jaren zeventig filmgeschiedenis af, de één met een oorlog in de ruimte en de ander met een oorlog in Vietnam. In Apocalypse Now volg je Kapitein Willard, die op een gevaarlijke missie naar Cambodja wordt gestuurd om kolonel Kurtz, die rogue is gegaan, te vermoorden. Met Martin Sheen en Marlon Brando.

🍿 Te streamen op: Prime Video, Viaplay

6. Inglourious Basterds

Even geen puf voor een ouder filmpareltje? Dan is Inglourious Basterds gelukkig zo’n film die je ook voor de zoveelste keer aan kunt slingeren zonder dat ie gaat vervelen. Laat dat maar aan Quentin Tarantino over, met zijn sterrencasts, smakelijke dialogen en spectaculair in beeld gebrachte actie. Wist je trouwens dat deze film origineel geschreven is als een vervolg voor Reservoir Dogs? Tarantino besloot er uiteindelijk toch een losstaand verhaal van te maken.

🍿 Te streamen op: Netflix

5. Grave of the Fireflies

Soms kan animaties emoties overbrengen waar live-action tekort schiet. Grave of the Fireflies is daar een even schitterend als schrijnend voorbeeld van. Studio Ghibli heeft tussen al haar kleurrijke en vrolijke animatiefilms ook deze semi-autobiografische oorlogsfilm afgeleverd, die zich afspeelt tijdens het Japan van de Tweede Wereldoorlog. Als kijker volg je twee kinderen die proberen te overleven nadat hun huis is verwoest tijdens een luchtaanval. Prachtige handgetekende animatie.

🍿 Te streamen op: enkel te huur via Apple TV

4. The Pianist

Roman Polanski is uiterst controversieel, maar door zijn werk te skippen doe je jezelf als liefhebber van de betere oorlogsfilm (helaas) tekort. In 2002 bracht hij The Pianist uit, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Władysław Szpilman, een naam die we van Wikipedia hebben moeten kopiëren. Szpilman was een Joodse pianist die in de ghetto van een verwoest Warschau moet zien te overleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Misschien wel de beste rol van Adrien Brody.

🍿 Te streamen op: Netflix

3. La vita è bella

We zijn aanbeland bij de top 3 van de top 10 beste oorlogsfilms ooit gemaakt. Die wordt ingenomen door een titel die een stuk minder bekend is dan de andere klassiekers uit deze lijst: La Vita è bella, een hartverscheurende Italiaanse tragikomedie over een Italiaanse vader die met zijn zoontje wordt afgevoerd naar een concentratiekamp. Om zijn kind te beschermen besluit hij net te doen alsof het allemaal een spelletje is, met alle gevolgen van dien. Alleskunner Roberto Benigni regisseerde niet alleen de film, maar speelde ook de hoofdrol én leverde het script af.

🍿 Te streamen op: enkel te huur via onder meer Pathé Thuis

2. Saving Private Ryan

Het was natuurlijk te verwachten: sorteer alle oorlogsfilms op IMDb-score, en Steven Spielberg domineert de bovenkant van het lijstje. Zowel de beste als de op een na beste oorlogsfilm volgens IMDB komen uit zijn koker. Een groep Amerikaanse soldaten gaat diep achter de vijandelijke linies om een parachutist terug te halen wiens broers zijn gesneuveld. De rest is filmgeschiedenis. Wist je overigens dat Spielberg zich voor deze blockbuster liet inspireren door zijn vader, een WWII-veteraan?

🍿 Te streamen op: enkel te huur via onder meer Pathé Thuis

1. Schindler’s List

De volgens IMDb beste oorlogsfilm ooit gemaakt is Schindler’s List, uit 1993. Een nummer één-positie waar volgens ons niemand het mee oneens kan zijn. In het door Duitsland bezette Polen redt Oskar Schindler, een Duitse zakenman, de levens van meer dan duizend Pools-Joodse vluchtelingen door ze in zijn fabrieken tewerk te stellen. Meesterwerk van Spielberg, met Liam Neeson die het beste acteerwerk van zijn carrière aflevert. Spielberg weigerde overigens een salaris voor deze film in ontvangst te nemen; het bedrag ging naar een goed doel.

🍿 Te streamen op: SkyShowtime, Netflix vanaf 1 april

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.