Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 17 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Met deze 3 tips bespaar je tot wel 600 euro brandstof per jaar

Tijdens het tanken kijken veel mensen liever even de andere kant op. Het geld stroomt met tientallen euro’s tegelijk uit je portemonnee. Daarom volgen hier drie tips waarmee je flink wat brandstof, en dus geld, kan besparen. Lees onderaan dit artikel wat je dat scheelt aan benzine en diesel.

De gemiddelde autobezitter rijdt zo’n 11.000 kilometer per jaar, berekend op basis van deze cijfers van het CBS. Daarbij hebben wij zakelijke en particuliere autorijders samengevoegd. Voor benzineauto’s is een verbruik van 1 op 15 gangbaar, diesels halen gemiddeld ongeveer 1 op 21. Dat betekent dat voor elke 21 gereden kilometers, één liter diesel wordt verbrand.

Tips om brandstof te besparen

Op dit moment kost een liter Euro 95 je aan de pomp 1,84 euro en een liter diesel zo’n 1,67 euro, al wordt brandstof binnenkort duurder. Als we verder rekenen met het voorbeeld uit de vorige alinea, dan ben je met een auto op benzine zo’n 1.350 euro per jaar kwijt aan brandstof. De dieselrijder is in dit voorbeeld ongeveer 875 euro kwijt. Hier volgen drie tips om dat bedrag behoorlijk te reduceren.

Accijns op benzine wordt weer hoger: dit ga je meer betalen

Je auto wordt tijdens het rijden voornamelijk tegengezeten door lucht- en rolweerstand. Aangezien rijden in een vacuüm een lastige opgave wordt, is aan dat eerste niet veel te doen. Aan de rolweerstand gelukkig wel.

1. Controleer je bandenspanning

Uit onderzoek blijkt bijna 80 procent van de automobilisten met een te lage bandenspanning rond te rijden. In dat geval maakt een groter deel van de band contact met de weg en moet de motor harder werken om de auto op gang te brengen en de vaart erin te houden.

tips besparen bespaar brandstof geld
(Afbeelding: Pixabay)

Een te lage bandenspanning heeft behoorlijke invloed op het verbruik. Je auto verbrandt 2 tot 5 procent meer brandstof als je met te zachte banden rijdt. Zorg daarom voor genoeg lucht in je banden. Bij de meeste tankstations kun je zelf eenvoudig je banden oppompen. Let daarbij wel op de bandendruk die de fabrikant adviseert. Deze staat meestal op de binnenkant van het sluitgedeelte van je portier. Een fractie hoger kan overigens geen kwaad en zorgt zelfs voor een iets lagere rolweerstand. Weet dat dit wel ten koste gaat van de hoeveelheid grip. Hoe dan ook een gratis tip om benzine te besparen.

2. Rij wat langzamer

Sinds maart 2020 mag je nergens in Nederland overdag sneller dan 100 kilometer per uur rijden. Vervelend als je haast hebt, maar prettig voor je bankrekening. ’s Nachts mag op veel snelwegen nog wel 130 kilometer per uur gereden worden. Daarnaast hebben velen maling aan de 100-borden.

tips besparen bespaar brandstof geld 3
(Afbeelding: Unsplash)

Bij 100 kilometer per uur verbruik je volgens Milieu Centraal zo’n 15 tot 25 procent minder brandstof dan bij 130 kilometer per uur. Met dit gegeven is een iets lichtere rechtervoet misschien geen gek idee.

3. Laat je airco uit

Tot slot een silent killer: de airco. Veel mensen realiseren zich het niet, maar een airco (ook een moderne) verhoogt je brandstofverbruik volgens de ANWB met 5 tot 15 procent. Sommige rijders kiezen daarom liever voor de ‘airco’, dat staat voor ‘alle ramen contant open’, maar we hebben net geleerd dat een hoge luchtweerstand ook een boosdoener is. Dat is dus ook niet de oplossing.

Bespaar tot 600 euro aan benzine

Tel je dit alles bij elkaar op, dan zouden de dieselrijders uit ons voorbeeld bijna 395 euro per jaar kunnen besparen op brandstof. Voor de hypothetische rijders op benzine is de besparing nog groter: ruim 600 euro.

Volkswagen komt met elektrische auto onder de 20.000 euro

Uiteraard rijdt in de praktijk niet iedereen bijna alleen maar snelwegkilometers met te zachte banden en de temperatuur op standje Antarctica. Desondanks zijn het eenvoudige tips om eens in de praktijk te brengen, om zo wat geld en brandstof te besparen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.