Alrik de Jong
Alrik de Jong Televisie 26 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Arjen Lubach kraakt absurd beleid rond telefoons op school

Arjen Lubach heeft in het nieuwe seizoen van De Avondshow een strikt noodzakelijk betoog gehouden: weg met telefoons op school, en al helemaal in de klas. Scholen, politiek en vooral ouders, kijken jullie mee op jullie smartphone?

Er zijn weinig dingen die zo pijn doen aan de ogen als kinderen die non-stop in hun telefoon zitten. Veelal overigens kopiegedrag van ouders en grootouders, die de ganse dag schaamteloos hun mapje openklappen en nauwelijks meer aanspreekbaar zijn. Daar ligt de eerste verantwoordelijkheid, maar veel ouders komen met drogredenen als ‘dan kan ik mijn kind niet bereiken’ en ‘iedereen heeft een smartphone mee naar school’. Het treurige feit is dat zelfs kinderen op sommige basisscholen zelfs al klassenapps hebben, en dat werkt pesterij in de hand. Maar we dwalen af.

Arjen Lubach: weg met telefoons in klas

Arjen Lubach richt zich op telefoons in de klas op de middelbare school, iets dat veel scholen gewoon toestaan. Er is geen landelijk beleid, scholen bepalen zelf hoe ze omgaan met smartphones en kinderen. En dat blijkt geen waterdicht systeem, er zijn louter schijnoplossingen. Bovendien is wetenschappelijk aangetoond dat maatregelen als een ‘telefoontas’ niet werken, omdat alleen de aanwezigheid van je telefoon al invloed heeft op je cognitieve vermogen.

“We moeten dus af van die aandachtsgeile verslavingsbommen”, stelt Arjen Lubach in De Avondshow. Hij noemt nog een aantal schrikbarende onderzoeken en haalt een rector aan die zegt “dat kinderen ook moeten leren hun eigen verantwoordelijkheid te nemen”. Maar smartphones en apps zijn bewust zó verslavend gemaakt, dat dit een totaal surrealistische gedachte is. Niet voor niets houden slimme koppen uit Silicon Valley die al deze troep maken hun waar weg bij het eigen kroost.

Smartphone wordt maatschappelijk probleem

Hoe dan ook is smartphone-verslaving een maatschappelijk probleem. De meeste volwassenen zijn verslaafd, maar van hen wordt geacht enige verantwoordelijkheid te kunnen nemen. Onbegonnen zaak, laat staan bij kinderen. Die moeten net als tegen alcohol op jonge leeftijd in bescherming genomen worden voor verslaving aan telefoons en social media, liever vandaag dan morgen.

Arjen Lubach laat in het item van De Avondshow zien dat er in verschillende landen bij wet al is verboden een telefoon bij je te dragen op school. Voor schooltijd je smartphone uitzetten, in een kluis stoppen, na schooltijd weer aanraken. En wat blijkt: niet alleen ouders, maar ook kinderen zijn blij met de maatregel, omdat ze zich simpelweg beter kunnen concentreren en meer sociaal contact hebben met medeleerlingen. Daar voegen wij nog aan toe dat de kans op online pesten hierdoor ook afneemt. Op middelbare scholen lopen veel kinderen tegenwoordig met hun tas voor het hoofd, zodat ze niet ‘gesnapt’ worden en ongewild op social media verschijnen.

Tijd voor een landelijk verbod

Zo komen er in De Avondshow met Arjen Lubach nog wat onderzoeken voorbij. Het blijkt bijvoorbeeld dat minder telefoons op school leidt tot meer fysieke activiteit in de pauze. Geen overbodige luxe, want twee derde van de Nederlandse jongeren beweegt te weinig. Ook blijkt dat zwakkere leerlingen beter zijn gaan presteren op scholen waar telefoons verboden zijn.

Goed, dit is slechts een greep uit de genoemde voordelen. Smartphones moeten verboden worden op scholen, maar vreemd genoeg is bijna iedereen tegen. Zelfs onderwijspartij D66, dat cynisch reageert met “moeten we dan ook kladpapier verbieden?”. GroenLinks noemt het “afleidingspolitiek” en PvdA heeft het over “boomerstalk”. Dan zijn er ook nog ministers van Onderwijs, die de verantwoordelijkheid bij scholen leggen. Ze noemen het zelfs “te tijdrovend om een wet in elkaar te zetten”. Wij zeggen: kijk de aflevering van De Avondshow met Arjen Lubach hier terug en teken iedere petitie die je over dit onderwerp kunt vinden.

Ook interessant: dit item van Arjen Lubach over boeren en boerenprotesten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.