Pim Jansen
Pim Jansen Geld & Carrière 1 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

17 jaar oud en CEO van een miljoenenbedrijf: dit is Alina Morse

Alina Morse kwam op jonge leeftijd op het idee om gezonde lolly’s te maken die niet slecht zijn voor je tanden. Een goed idee, zo blijkt. Inmiddels is de 17-jarige miljonair en CEO van een succesvol snoepgoedbedrijf.

De 17-jarige Alina Morse is op het eerste gezicht een doodnormaal meisje. Ze gaat naar de middelbare school, houdt van dansen en woont bij haar ouders. Toch leidt ze alles behalve een normaal leven: ze is namelijk ook de CEO van haar eigen internationale snoepgoedimperium. Ze wist haar bedrijf Zolli Candy op te bouwen tot een miljoenenbedrijf, en mag zichzelf daarmee tot één van de rijkste self-made tieners ter wereld rekenen.

Idee voor Zolli Candy ontstond op 7-jarige leeftijd

Het begon allemaal op 7-jarige leeftijd, toen Alina Morse met haar vader naar de bank moest en de medewerker haar een lolly aanbood. Haar vader legde haar uit dat snoepgoed slecht is voor je tanden, dus dat ze de lolly beter kon afslaan. Het meisje baalde. Snoep smaakte zo goed, waarom maakten ze geen lolly’s die niet slecht waren voor je tanden?

“Ze is heel vasthoudend”, vertelt vader Tom. “Ze moet het wel honderd keer hebben gevraagd, voordat ik voorstelde om wat research te doen en met tandartsen te praten over wat een gezonde lolly zou inhouden.” Het idee voor Zollipops, een gezondere lolly die niet slecht is voor je tanden, was geboren.

instagram.com/p/CnXSOeVIwud/

Het duurde nog twee jaar en al het spaargeld van Alina Morse (oké, en een investering van haar vader) voordat ze genoeg research hadden gedaan en genoeg hadden getest om met de perfecte lolly te komen. In plaats van suiker te gebruiken in haar lolly’s, gebruikt Alina xylitol, een natuurlijke zoetstof.

CEO Alina Morse heeft volwassen werknemers in dienst

In 2014 lagen de eerste lolly’s in de schappen en in het eerste jaar wist de jonge ondernemer er 70.000 te verkopen. Fast forward naar 2021: Zollipops behoren tot de best verkopende lolly’s op Amazon, terwijl ze zeker niet de goedkoopste zijn. Dat niet alleen: de gezondere lolly’s worden door 25.000 retailers in de Verenigde Staten verkocht, waaronder Whole Foods, Walgreens en Walmart. Op 17-jarige leeftijd runt ze een bedrijf dat miljoenen opbrengt en meer dan tien volwassen werknemers in dienst heeft.

We vermoeden dat de vader een grote hand in haar onderneming heeft of haar in ieder geval (onbewust) klaar heeft gestoomd voor het runnen van een bedrijf. Op internet is bijvoorbeeld te vinden dat hij Alina Morse het boek Rich Dad, Poor Dad liet lezen op 5-jarige leeftijd. Voor wie niet bekend is het met boek: het is één van de bestverkopende boeken over personal finance ooit.

Maar of haar vader nou een rol speelt in het succes of niet, het is zeker dat Alina Morse zelf ook enorm gedreven en ambitieus is en gedurende de jaren enorm veel leert over het runnen van een bedrijf. Benieuwd hoe een gemiddelde dag van een middelbare scholier/CEO eruitziet? Een jaar geleden maakte Inside Edition een video over haar leven.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.