Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg Eten & Drinken 26 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

5 Award-winnende single malt Whisky’s onder de 65 euro

Je hebt whisky’s en dan heb je deze vijf prestige flessen. Dit zijn niet zomaar single malt whisky’s, dit zijn de allerbeste die je in 2018 kunt vinden. Daar denk je dan ook de hoofdprijs voor te betalen, maar het blijkt dat het beste niet per definitie het duurste hoeft te zijn.

Een klein woordje vooraf: deze single malts zijn niet willekeurig uit de hoge hoed getrokken. World Whiskies Awards verzamelt elk jaar alle prijswinnende whisky’s. Ben jij een groot liefhebber van whisky? Dan moet je absoluut even een kijkje nemen op de site.

Gouden Carolus, € 37,95

Single malt, whisky

Het biertje van onze zuiderburen is een zeer bekende delicatesse. De Belgen zijn er trots op, en met goed recht. Dit jaar won deze single malt namelijk de award dankzij de invloed van bier. Het moutbeslag van de Gouden Carolus Tripel is namelijk gebruikt als basis voor deze heerlijke whisky. Hij wordt getypeerd als een evenwichtige drank met de smaak van fruit, vanille en crème brûlée. Drankgigant verkoopt hem voor de laagste prijs. Doe er je voordeel mee.

Glen Scotia Double Cask, € 39,95

Single malt, whisky

Geen lijst over award-winnende whiksy is compleet zonder een adembenemende Schotse single malt. In het Schotse plaatsje Campbeltown werden de eerste flessen van Grand Scotia gebotteld. Dit was een van de winnaars van dit jaar. Glen Scotia is op twee verschillende vaten gerijpt. De eerste rijping vond plaats in bourbon vaten en ze werden vervolgens verder gerijpt in Pedro Ximenez Sherry vaten. Dit geeft hem zijn unieke kruidige en fruitige smaak. Distilled Luxury haalt momenteel vijf euro van de aankoopprijs af. Kopen dus!

Omar Bourbon Cask, € 52,50

Single malt, whisky

Als je aan prijswinnende whisky’s denkt, denk je misschien niet snel aan Taiwan. Toch heeft dit land de prijs voor de beste single malt gewonnen met de Omar Bourbon Cask. Het is een verfrissende single malt die gerijpt is op de bourbon vaten. Door de fris- en zoetheid van bourbon is deze single malt zeer uniek. Het aroma doet sterk denken aan citrusvruchten met een vleugje kaneel en karamel. Hij smaakt naar melkchocolade, toffee en rijpe bananen en door het rijpingsproces heeft ‘ie een heerlijke zoete afdronk. Hierdoor doet hij ook denken aan honing en gedroogd fruit. Je bestelt hem hier.

Millstone 12 jaar, € 62,95

Single malt, whisky

Van onze zuiderburen en Taiwan vertrekken we richting ons eigen koude kikkerlandje. Ook in Nederland wordt goede whisky gemaakt en de Millstone 12yo bewijst dat. Dit jaar won ook deze fruitige en kruidige single malt een award. Op de neus heeft het een aroma dat hint naar honing en vanille. Dit proef je terug in de smaak, maar de afdronk combineert de vanille smaak met het rokerige van eikenhout. Bij Drankdozijn is ‘ie momenteel het voordeligst.

GlenDronach Parliment 21 jaar oud, € 99,50

Single malt, whisky

Oké, oké, hij is een stuk duurder dan 65 euro, maar dit lijstje is niet compleet zonder deze hele speciale Schotse single malt. De GlenDronach Parliament behoort tot één van de allerbeste whisky’s ter wereld. Ook deze whisky is op twee verschillende vaten gerijpt. De tweede rijping vond wederom plaats in de Pedro Ximinez sherryvaten, maar zijn karakteristieke smaak ontstaat in de Oloroso vaten. De drank hint naar chocola, maar heeft ook een heerlijke kruidige afdronk die doet denken aan nootmuskaat en kaneel. Drankgigant heeft hem voor de laagste prijs.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.