Dit verdien je als kapper per uur in 2025 op zzp-basis
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2FDit-verdien-je-als-kapper-per-uur-in-2025-op-zzp-basis.jpg)
Terwijl traditionele kapperszaken onder druk staan door stijgende huurprijzen en personeelskosten, kiezen steeds meer kappers voor een eigen onderneming. Van thuiskappers tot huurstoel-constructies: de branche kent vele zelfstandige varianten. Maar wat is het salaris per uur als zzp’er?
We duiken in het Knab Zzp Uurtarievenboekje 2025 om te ontdekken wat een zelfstandig kapper tegenwoordig verdient, en waar de kansen liggen in deze competitieve markt. in 2024 was het nog de snelst stijgende cao-baan, iets om rekening mee te houden als zelfstandige.
Het salaris van een zzp-kapper
Volgens het recente onderzoek verdient een kapper op zzp-basis gemiddeld 52 euro per uur. Daarmee zitten ze in het midden- tot lage segment van zelfstandige professionals, vergelijkbaar met loodgieters (52 euro) en rij-instructeurs (51 euro), maar ruim boven schoonmakers (32 euro) en beveiligers (36 euro).
Binnen de kappersbranche zien we uiteraard verschillen per specialisatie. Kleur- en stylingexperts en dameskappers kunnen rekenen op een gemiddeld uurtarief van 50 euro. Herenkappers verdienen gemiddeld 48 euro per uur, terwijl kinderkappers het met 47 euro per uur moeten doen. Beperkte verschillen.
Zelfstandige kappers maken gemiddeld 29 declarabele uren per week, wat neerkomt op een jaaromzet van ongeveer 37.500 euro. Na aftrek van kosten blijft daar zo’n 20.877 euro aan nettowinst over – een winstmarge van 56 procent. Dat ligt iets onder het landelijk zzp-gemiddelde van 59 procent.
Ervaring en gender: verrassende patronen
Anders dan bij veel andere beroepen is het verschil tussen beginnende en ervaren kappers beperkt. Startende kappers met minder dan drie jaar ervaring rekenen gemiddeld 49 euro per uur, terwijl ervaren kappers met meer dan tien jaar ervaring 52 euro vragen. Een verschil van slechts 6 procent.
Het Knab-onderzoek laat zien dat vrouwelijke kappers gemiddeld 51 euro per uur vragen, terwijl het kleine aantal mannelijke kappers in de steekproef geen significant verschil laat zien. Vrouwen domineren de branche, maar dit vertaalt zich niet in grote tariefverschillen.
Marktpositie: grote vraag, veel concurrentie
Kappers hebben een bijzondere marktpositie. Aan de ene kant ervaart 85 procent veel vraag naar hun diensten, wat duidt op een gezonde markt. Tegelijkertijd ervaart slechts 26 procent weinig concurrentie, wat verklaart waarom de tarieven en het uiteindelijke salaris niet hoger liggen ondanks de grote vraag.
Opvallend is dat kappers zichzelf zeer slecht inschatten als onderhandelaars. Slechts 30 procent vindt zichzelf goed in onderhandelen over tarieven – een van de laagste percentages onder alle zzp-beroepen. Alleen therapeuten (26 procent) scoren nog lager.
Dit gebrek aan onderhandelingsvertrouwen vertaalt zich in een negatief beeld over de beloning in de sector. Slechts 21 procent van de kappers vindt dat hun vakgebied goed betaald wordt – het laagste percentage van alle 70 onderzochte beroepen.
Positief toekomstbeeld ondanks betalingszorgen
Verrassend genoeg zijn kappers, ondanks hun zorgen over de beloning, zeer positief over hun toekomst als zelfstandige. Maar liefst 90 procent is optimistisch over de toekomst van hun bedrijf, waarmee ze op de derde plaats komen na pedicures (95 procent) en data-analisten (94 procent). Een kleurrijke top drie.
Deze paradox wordt mogelijk verklaard door de grote werktevredenheid in de sector. Kappers hebben direct klantcontact, zien direct resultaat van hun werk en ervaren grote waardering – elementen die het werkplezier bevorderen, ook als de financiële beloning relatief bescheiden is. Maar goed, dat vullen wij bij deze in. Kappers maken zich bovendien weinig zorgen over de Wet DBA (88 procent maakt zich geen zorgen), wat duidt op vertrouwen in hun positie als zelfstandige.
Specialisatie als sleutel tot hoger uurtarief
Voor kappers die hun inkomsten willen verhogen, is specialisatie de sleutel. Kappers die zich richten op geavanceerde kleurtechnieken, haarextensions of specifieke doelgroepen (zoals krullen, afro-haar of bruidskapsels) kunnen tarieven vragen die ruim boven het gemiddelde salaris liggen.
Ook het aanbieden van aanvullende diensten zoals haarverzorgingsadvies, thuisbehandelingen of eigen productlijnen kan de gemiddelde omzet per klant verhogen. Sommige gespecialiseerde kappers weten hiermee uurtarieven van 70-90 euro te realiseren. Ka-ching!
Zelfstandige kappers die hun salaris willen maximaliseren, doen er goed aan te investeren in sterke social media-aanwezigheid. Vooral Instagram en TikTok hebben zich ontwikkeld tot belangrijke kanalen voor kappers om hun vakmanschap te tonen en nieuwe klanten aan te trekken die bereid zijn premium prijzen te betalen voor kwalitatief hoogstaand werk.
Zzp-uurtarieven in 2025
Wil je voor jouw specifieke sector of beroep weten wat je ongeveer kunt vragen als uurtarief? Check de Manners-overzichtspagina met alle uurtarieven in 2025 en het gemiddelde zzp-salaris van zelfstandigen op een rij.