Het salaris als marketeer op zzp-basis bij werkweek van 26 uur
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2FZZP-uurtarief-salaris-Marketeers-marketing.jpg)
Met dagelijkse chaos die sociale media opleveren, is de rol van marketing groter dan ooit. Ontdek het salaris van een marketeer op zzp-basis in 2025. Het gemiddelde uurtarief is 81 euro, met grote verschillen per specialisatie en een positieve toekomstvisie ondanks AI-uitdagingen.
Jouw aandacht is goud waard, want merken willen natuurlijk hun boodschap aan jou slijten. En waar merken vechten om aandacht en online zichtbaarheid, is de rol van marketeers belangrijker dan ooit.
Het salaris van een zelfstandige marketeer
Van contentstrategieën tot performance marketing en van SEO tot social media: het marketinglandschap is enorm divers en constant in beweging. Voor zzp-marketeers biedt dit zowel kansen als uitdagingen. Maar wat levert het financieel op om als zelfstandige in deze dynamische sector te werken? We duiken in het Knab Zzp Uurtarievenboekje 2025 om te ontdekken wat zelfstandige marketeers tegenwoordig verdienen en welke specialisaties binnen marketing het meest lucratief zijn.
Volgens het recente onderzoek verdient een marketeer op zzp-basis gemiddeld 81 euro per uur. Daarmee behoren ze tot de bovengemiddeld verdienende zelfstandige professionals, vergelijkbaar met systeembeheerders (81 euro) en iets onder recruiters (86 euro) en ingenieurs (90 euro).
Flinke verschillen per specialisatie
Binnen het marketingvak zien we echter flinke verschillen per specialisatie. Of je je bezighoudt met Google voor de gek houden of flyers ontwerpt, is natuurlijk wel even andere koek. Growth marketeers kunnen rekenen op een gemiddeld uurtarief van 90 euro, gevolgd door specialisten in strategische marketing (89 euro) en product marketing (87 euro). Aan de andere kant verdienen social media-marketeers met 72 euro en contentmarketeers met 74 euro beduidend minder, een verschil van bijna 25 procent ten opzichte van de topverdieners in de sector.
Gemiddeld 26 uur per week
Zelfstandige marketeers maken gemiddeld 26 declarabele uren per week, wat neerkomt op een salaris dan wel jaaromzet van ongeveer 89.454 euro. Na aftrek van kosten blijft daar zo’n 59.622 euro aan nettowinst over, een winstmarge van 67 procent, wat ruim boven het landelijk zzp-gemiddelde van 59 procent ligt.
Ervaring maakt verschil, maar leeftijd verrast
Het verschil tussen beginnende en ervaren marketeers is substantieel. Startende professionals met minder dan drie jaar ervaring rekenen gemiddeld 75 euro per uur, terwijl hun ervaren collega’s met meer dan tien jaar ervaring 85 euro vragen, een gat van ruim 13 procent.
Opvallend is dat marketeers gemiddeld relatief jong zijn vergeleken met andere zzp’ers. Met een gemiddelde leeftijd van 38 jaar behoren ze tot de jongste beroepsgroepen in het onderzoek, na videomakers en lassers. Dit weerspiegelt de digitale en innovatieve aard van het vak, waar jonge professionals vaak al vroeg specialistische kennis ontwikkelen. Als digital native die op het internet is opgegroeid ben je immers al snel handiger dan een grijze collega die al decennia in het vak zit.
Marktpositie als zzp’er: veel vraag, ook veel concurrentie
Marketeers hebben een interessante marktpositie. Een gezonde 84 procent ervaart veel vraag naar hun diensten, wat duidt op een sterke markt. Tegelijkertijd ervaart slechts 12 procent weinig concurrentie , een van de laagste percentages onder alle zzp-beroepen. Alleen fotografen (6 procent), designers (12 procent) en Scrum masters (8 procent) ervaren vergelijkbaar hoge concurrentie.
Deze combinatie van hoge vraag én hoge concurrentie creëert een dynamische markt waarin specialisatie en persoonlijke branding cruciaal zijn om je te onderscheiden. Wat helpt is dat marketeers zichzelf bovengemiddeld goed inschatten als onderhandelaars. 55 procent vindt zichzelf goed in onderhandelen over tarieven en salaris, wat beduidend hoger is dan het gemiddelde. Veel Hollandse Don Drapers.
Dit onderhandelingsvertrouwen vertaalt zich in een positief beeld over de beloning in de sector. Maar liefst 85 procent van de marketeers vindt dat hun vakgebied goed betaald wordt: een van de hoogste percentages van alle onderzochte beroepen. Check.
Optimisme ondanks AI-revolutie
Marketeers zijn opvallend positief over hun toekomst als zelfstandige, ondanks de opkomst van AI-tools die een deel van het traditionele marketingwerk automatiseren. 82 procent is optimistisch over de toekomst van hun bedrijf, wat hoger is dan het landelijk gemiddelde. Opvallend.
Deze positieve outlook kan verklaard worden door het vermogen van marketeers om nieuwe technologieën snel te omarmen en in hun voordeel te gebruiken. Waar AI-schrijftools en automatische campagnes sommige basistaken overnemen, zien marketeers dit vaak als een kans om zich te richten op meer strategisch en creatief werk dat hogere tarieven rechtvaardigt.
Voor marketeers die hun inkomsten willen maximaliseren, wijst het onderzoek duidelijk op het belang van specialisatie. De hoogste tarieven worden gevraagd door experts in relatief nieuwe disciplines zoals growth marketing (90 euro), marketing automation (86 euro) en performance marketing (87 euro).
Flinke vraag
Deze specialisaties combineren technische kennis met strategisch inzicht, een combinatie die moeilijk te vervangen is door AI of goedkopere alternatieven. Ook hebben deze specialisaties vaak een direct meetbare return on investment, wat het gemakkelijker maakt om hogere tarieven te rechtvaardigen. Tegelijkertijd blijft er een stevige vraag naar strategische marketing (89 euro) en brand management (85 euro), wat aantoont dat het vermogen om het grotere plaatje te overzien en merken te positioneren nog steeds zeer gewaardeerd wordt.
Voor wie een carrière als zelfstandig marketeer overweegt, is het advies helder: kies een specialisatie die aansluit bij je talenten én waar meetbare resultaten kunnen worden geleverd. Ontwikkel een persoonlijk merk dat je onderscheidt van de concurrentie, en investeer continu in het up-to-date houden van je kennis in dit snelveranderende vakgebied. Challenge accepted.
Het Knab Uurtarievenboekje 2025 is een schat vol data voor Nederlandse freelancers, voor onder meer de bepaling van eigenwaarde. Maar het is ook een speeltuin voor volkshobby nummer 1: kijken hoeveel salaris anderen verdienen, zonder het zelf uit de doeken te doen. Bekijk hier de inkomsten van de andere zzp-beroepen in Nederland.