De best betaalde zzp-beroepen voor Nederlandse digital nomads
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2FDe-locatie-onafhankelijke-zzp-beroepen-met-het-hoogste-salaris.jpg)
Werken vanaf een tropisch strand, vanuit een bergcafé in de Alpen of gewoon lekker vanuit je eigen tuin: voor steeds meer zzp’ers is locatie-onafhankelijkheid een belangrijke levensstijl-keuze geworden. De digital nomads vliegen je op Instagram en TikTok om de oren. Maar welke beroepen lenen zich het beste voor dat nomadenleven? En wat betekent deze vrijheid voor je uurtarief en verdiensten?
We analyseren het Knab Zzp Uurtarievenboekje 2025 om te ontdekken welke zzp-beroepen volledig locatieonafhankelijk zijn, welke een goede balans bieden tussen vrijheid en verdiensten, en waar de valkuilen liggen voor aspirant-digitale nomaden. Op naar de beste landen voor Nederlandse digital nomads.
Digital nomads: best betaalde zzp-beroepen zonder locatie
Dit is de top vijf van zelfstandige beroepen die zich het best lenen voor een vrij bestaan, gebaseerd op de data van Knab. Oftewel: je spreekwoordelijke bureautje neerzetten waar je maar wil, gecombineerd met een lucratief uurtarief. Ka-ching!
1. Software Developer (92 euro per uur)
Software developers zijn de koningen van het digitale nomadenbestaan. Met alleen een laptop en internetverbinding kunnen ze hun volledige dienstverlening uitvoeren. Back-end developers (93 euro) en full-stack developers (90 euro) hebben het voordeel dat hun werk volledig asynchroon kan gebeuren.
Met gemiddeld 34 declarabele uren per week en een indrukwekkende winstmarge van 70 procent biedt dit beroep zowel financiële vrijheid als locatie-flexibiliteit. De hoge vraag (89 procent ervaart veel vraag) zorgt ervoor dat je overal ter wereld klanten kunt vinden.
2. Web Developer (71 euro per uur)
Web developers, vooral front-end specialisten (72 euro), kunnen volledig remote werken. Met gemiddeld 23 declarabele uren per week hou je zo ook veel tijd over voor reizen. Of gewoon lekker Netflixen. E-commerce platforms bouwen levert 71 euro per uur op en is vaak projectmatig werk dat perfect past bij een nomadische levensstijl.
3. Copywriter (77 euro per uur)
De digital nomad bij uitstek: copywriters hebben alleen tekst- en internettools nodig. SEO-teksten (75 euro) en webteksten (78 euro) zijn volledig locatie-onafhankelijk. Met gemiddeld 22 declarabele uren per week en minimale zakelijke kosten (91 procent geeft aan weinig kosten te hebben) is dit een ideaal nomadenbestaan. Maar ja, pas wel op voor kunstmatige intelligentie.
4. Data-analist (95 euro per uur)
Data-analisten behoren tot de best verdienende digitale nomaden. Met zzp-beroepen omtrent dashboards en visualisaties (93 euro) en big data-analyses (97 euro) werk je volledig in de cloud. Het recordpercentage van 95 procent dat aangeeft weinig zakelijke kosten te hebben, onderstreept ook nog eens de locatie-onafhankelijkheid van dit beroep.
5. Business Analist (104 euro per uur)
Business analisten combineren een hoog uurtarief met volledige locatieflexibiliteit. Procesoptimalisatie (103 euro) en data-analyse (108 euro) kunnen volledig remote, mits je de juiste werkgever vindt. Met 34 declarabele uren per week en een winstmarge van 72 procent biedt dit beroep zowel financiële als geografische vrijheid.
Hybride nomaden: grotendeels locatie-onafhankelijk
Deze groep krijgt anno 2025 nog aardig wat vrijheid als het om hun werklocatie gaat, maar kan niet geheel met de noorderzon vertrekken. Af en toe een paar weken weg is ook al lekker.
6. Marketeer (81 euro per uur)
De meeste marketingactiviteiten zijn locatieonafhankelijk. Socialmediamarketing (72 euro), contentmarketing (74 euro) en SEO-marketing (75 euro) kunnen overal worden uitgevoerd. Alleen bij eventmarketing (74 euro) ben je soms locatiegebonden.
Met gemiddeld 26 declarabele uren per week hou je veel vrijheid over, perfect voor een biertje aan het strand. De hoge winstmarge van 67 procent betekent dat je ook met een nomadisch budget goed kunt leven.
7. Communicatieadviseur (92 euro per uur)
Communicatieadviseurs kunnen grotendeels remote werken. Strategische communicatieplanning (95 euro) en externe communicatie (91 euro) zijn volledig locatieonafhankelijk. Alleen bij live events of persconferenties ben je aan locatie gebonden. Kwestie van de juiste klus accepteren.
8. Virtual Assistant (58 euro per uur)
Het hele punt van dit zzp-beroep is natuurlijk dat je op afstand werkt. VA’s voor administratieve ondersteuning (57 euro), klantcontactbeheer (56 euro) en social media management (57 euro) werken volledig online. Met slechts 22 declarabele uren per week ideaal voor een flexibele levensstijl.
9. Journalist (59 euro per uur)
Online journalisten (58 euro) kunnen grotendeels remote werken. Met 92 procent die aangeeft weinig zakelijke kosten te hebben, is dit bovendien een beroepsgroep met prettige marges. Alleen bij live events of interviews ben je locatiegebonden.
10. Designer (69 euro per uur)
Grafisch ontwerp (68 euro), webdesign (69 euro) en UI/UX design (78-80 euro) zijn volledig digitaal. Met gemiddeld 22 declarabele uren per week perfect voor digitale nomaden die creativiteit en vrijheid willen combineren.
Niet alleen maar voordelen
Zie je een van de bovenstaande zzp-beroepen al helemaal voor je? Het nomadenleven kent natuurlijk verschillende welbekende voordelen, haast cliché ondertussen door de talloze reels die erover gemaakt worden. In landen als Portugal, Estland of Polen kun je met Nederlandse ZZP-tarieven een zeer comfortabel leven leiden.
Een software developer die 92 euro per uur verdient, kan in Lissabon of Tallinn luxueus leven voor een fractie van wat je in Nederland aan kosten kwijt zou zijn. Voeg daar eventuele belastingvoordelen aan toe en je zit helemaal gebakken.
Maar goed, daar staan natuurlijk wel flinke potentiële nadelen tegenover. Offers, nog los van bijvoorbeeld de afstand van je familie. Klanten verwachten vaak beschikbaarheid tijdens Nederlandse kantooruren, wat je vrijheid kan beperken. Bovendien brengt het bestaan van een digital nomad behoorlijk wat complexiteit met zich mee. Belastingen, verzekeringen en contracten worden ingewikkelder als je regelmatig van land verandert.
Het Knab Uurtarievenboekje 2025 is een schat vol data voor Nederlandse freelancers, voor onder meer de bepaling van eigenwaarde. Maar het is ook een speeltuin voor volkshobby nummer 1: kijken hoeveel salaris anderen verdienen, zonder het zelf uit de doeken te doen. Bekijk hier de inkomsten van de andere zzp-beroepen in Nederland.