Zzp-beroepen met minste concurrentie en het gemiddelde uurloon
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2FZzp-beroepen-met-minste-concurrentie-en-het-gemiddelde-uurloon.jpg)
Vraag en aanbod: de basis in elk economielokaal op de middelbare school. Concurrentie is natuurlijk een belangrijk onderdeel van ondernemerschap. Maar sommige zzp’ers hebben het geluk te werken in markten waar de vraag het aanbod ver overstijgt. Oftewel: weinig concurrentie.
Deze gelukkige professionals hoeven nauwelijks te vechten voor opdrachten en kunnen selectief zijn in de projecten die ze aannemen. Maar welke beroepen zijn dat?
Top 10 ZZP-beroepen met de minste concurrentie
We duiken in het Knab Zzp Uurtarievenboekje 2025 om te ontdekken welke zelfstandige professionals het minste concurrentie ervaren, zodat je daar lessen uit kunt trekken of misschien zelfs je zelfstandige toekomst anders in kunt gaan richten.
Laten we direct de harde cijfers induiken. Wat zijn anno 2025 de zelfstandige beroepen met de minste concurrentie? We zetten de top zes voor je op een rijtje. Let wel op: ook Knab heeft maar beperkte resources, dus er zijn ongetwijfeld obscure beroepen te vinden die buiten de scope van het onderzoek vielen. Dat gezegd hebbende, dit is de top zes zzp-beroepen met de minste concurrentie:
1. Ingenieur (71 procent ervaart weinig concurrentie)
Ingenieurs staan met afstand op de eerste plaats. Meer dan zeven op de tien zzp-ingenieurs geeft aan weinig concurrentie te ervaren in hun vakgebied. Met name in civiele techniek (waar het gemiddelde uurtarief 99 euro bedraagt!) is de vraag naar expertise veel groter dan het aanbod.
Een ingenieur met specialisatie in mechanische techniek deelt in het uurtarievenboekje: “Durf hoog in te zetten. Hoewel ik dit in het begin ook lastig vond, kom ik er steeds vaker achter dat hogere tarieven gewoon geaccepteerd worden.” Een luxepositie die direct voortvloeit uit die schaarste aan technische experts.
2. Arts (64 procent ervaart weinig concurrentie)
Medische professionals, met name artsen, genieten van een zeer gunstige marktpositie. 64 procent geeft aan weinig concurrentie te ervaren. Dit geldt vooral voor bedrijfsartsen (178 euro per uur) en psychiaters (186 euro per uur), die de hoogste uurtarieven in deze categorie kunnen vragen. Ka-ching!
Deze sterke positie wordt versterkt door strenge professionele vereisten en een chronisch tekort aan medisch personeel in vrijwel alle specialisaties. En die gaat nog wel even duren. Aan de andere kant: je stapt niet zomaar deze markt binnen.
3. Kraanmachinist (61 procent ervaart weinig concurrentie)
Kraanmachinisten genieten van een zeer comfortabele marktpositie. 61% ervaart weinig concurrentie, wat verklaard wordt door de specialistische kennis en certificeringen die nodig zijn om dit beroep uit te oefenen.
Met een gemiddeld uurtarief van 47 euro en gemiddeld 43 declarabele uren per week (het hoogste aantal van alle zzp’ers) kunnen kraanmachinisten op een stabiele en goede inkomstenstroom rekenen zonder intensieve acquisitie-inspanningen.
4. Pedicure (60 procent ervaart weinig concurrentie)
Een verrassende vierde plaats is weggelegd voor een compleet ander beroep, de pedicure. Ondanks het relatief toegankelijke karakter van het beroep geeft 60 procent aan weinig concurrentie te ervaren. Met een gemiddeld uurtarief van 49 euro is dit ook een van de weinige praktische beroepen in de top 10.
De vergrijzende bevolking zorgt voor een toenemende vraag naar voetzorg, terwijl het aanbod van gekwalificeerde professionals achterblijft. Vooral medisch pedicures (50 euro per uur) profiteren hiervan.
5. Loodgieter (53 procent ervaart weinig concurrentie)
Meer dan de helft van de loodgieters geeft aan weinig concurrentie te ervaren. Met een gemiddeld uurtarief van 52 euro en een enorme vraag naar hun diensten (97 procent ervaart veel vraag) zitten deze vakspecialisten in een zeer comfortabele positie.
“Niet te weinig rekenen. Er is werk zat in onze branche,” adviseert een zzp-loodgieter met specialisatie in waterleidingen. Een realiteit die de sterke onderhandelingspositie van deze beroepsgroep onderstreept. Check trouwens dit artikel voor een ijzersterke onderhandelingstip waar iedereen van kan profiteren, ongeacht je beroepsgroep.
6. Monteur (57 procent ervaart weinig concurrentie)
Monteurs, vooral elektromonteurs (56 euro per uur), behoren tot de groep vakspecialisten die weinig last heeft van concurrentiedruk. 57 procent geeft aan hier weinig mee te maken te hebben.
Net als bij andere technische beroepen speelt hier het tekort aan gekwalificeerd personeel een rol, versterkt door een toenemende vraag naar technische expertise voor bijvoorbeeld verduurzamingsprojecten.
Hoe dan?!
Wat opvalt aan de top 10 beroepen met de minste concurrentie is dat het grotendeels gaat om een combinatie van drie belangrijke ingrediënten: technische en/of specialistische expertise, wettelijke vereisten die een drempel vormen en het fysieke karakter ervan.
Technische expertise: Ingenieurs, lassers, monteurs en loodgieters hebben specifieke technische vaardigheden die niet eenvoudig aan te leren en lastig te automatiseren zijn.
Wettelijke vereisten: Artsen, veiligheidskundigen en kraanmachinisten moeten voldoen aan strenge wettelijke eisen en certificeringen, wat de toetredingsdrempel verhoogt.
Fysiek werk: Veel van deze beroepen vereisen fysieke inspanning of handigheid, wat het aantal potentiële concurrenten beperkt.
Voor wie een carrière als zzp’er overweegt, raden we aan ons archief te checken. We hebben al tientallen zelfstandige beroepen onder de loep genomen, inclusief een overzicht van de best betaalde zzp’ers.