Pim Jansen
Pim Jansen Travel 3 jul 2020

‘Zwemmen in de Turkse zee? Dat is dan 68 euro’

Een frisse duik in zee tijdens een je vakantie in Turkije kan je zomaar een rekening van bijna 70 euro opleveren. De horeca haalt alles uit de kast om te herstellen van de slechte coronamaanden.

Dat schrijft The Sun. Op social media gaat een bonnetje rond van een Turkse beach bar waaruit blijkt dat de Turkse horeca zich fikse toeslagen rekent om de coronacrisis goed te maken. Voor een kebab met een cola of een lekkere plons in de zee worden – laten we het zo noemen – ‘bijzondere bedragen’ gerekend.

Coronatoeslagen gaan verder dan Turkije

Het fors verhogen van de prijzen speelt overigens niet alleen in Turkije. Maandag schreef Metro al over een Brussels restaurant dat per klant een coronatoeslag van 5 euro op de rekening zet ter compensatie van het omzetverlies. Niet alle klanten hebben begrip voor die toeslag, valt op te maken uit reacties op sociale media. De directie van het restaurant, VIVA M’Boma, verdedigt de maatregel op haar Facebookpagina. De eetgelegenheid wil niet shockeren met de couvert-toeslag, maar slechts onvoorziene kosten doorberekenen.

Kebab is het nieuwe kaviaar

Maar nu blijkt ook dat in zonniger oorden een zelfde soort strategie wordt toegepast om de verliezen van de coronacrisis goed te maken. Klanten van een hotel en beachbar in de populaire Turkse badplaats Bodrum hebben op sociale media hun bonnetjes gedeeld van een bezoekje aan de bar: 48 euro (369 Turkse lira) voor een kebab en 8 euro (62 lira) voor een cola.

Maar je knip kan nog harder worden leeggetrokken: lokale Turkse media berichten volgens de Britse tabloid The Sun over hotels met privéstranden die hun gasten zo’n 68 euro aanrekenen om alleen maar toegang tot het – ongetwijfeld prachtig blauwe – water te krijgen.

De zee bij Adrasan (Antalya).

Burgemeester: ‘Het kan me niets schelen’

De burgemeester van Bodrum, een stad aan de zuidkust van Turkije, boeit de commotie totaal niet. „Het kan me niets schelen. Ze kunnen 100.000 lira betalen als ze dat willen, maar er zijn hier ook plekken die hier 3 euro (20 lira) vragen voor een kebab”, zegt hij. „De zaken hebben een grote klap gekregen tijdens de COVID-19-pandemie, ze kunnen de eindjes niet aan elkaar knopen.” Toch zegt hij dat dat „niet hoeft te betekenen dat ze hun klanten te veel geld vragen”.

Het nieuws komt er nadat veel landen beslissen om vluchten naar Turkije al dan niet toe te laten. Volgens de Europese Unie heeft het land de epidemie nog niet voldoende onder controle. In Nederland geldt een negatief advies voor het reizen naar Turkije, maar reisbureau Corendon legt dat naast zich neer.

Check ook: Wildkamperen in Europa: 5 ultieme landen voor een gratis roadtrip

Reageer op artikel:
‘Zwemmen in de Turkse zee? Dat is dan 68 euro’
Sluiten