Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Sport 22 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Enige zwarte NASCAR-coureur doet lugubere vondst in zijn pitbox

Overal in de sportwereld staan atleten op tegen racisme. Maar voor de ene sporters is dat makkelijker dan voor de ander. Sommigen staan er namelijk letterlijk alleen voor. Darrell Wallace is daar een voorbeeld van. ‘Bubba’ is de enige zwarte coureur op de NASCAR-grid. Een klasse in de autosport waar tot voor kort nog regelmatig met de confederatievlag gezwaaid werd.

Als je de vooroordelen moet geloven is de gemiddelde NASCAR-fan een te dikke bierdrinkend blanke man met een baard en een afkeer tegen iedereen met een kleurtje. Geen fijne plek voor een zwarte sporter. Toch laat Wallace zich niet van de wijs brengen en loopt hij voorop in de anti-racisme-discussie. Met succes. Hij krijgt veel aandacht en wordt gesteund door de NASCAR-organistie. De organisatie heeft inmiddels ook drastische maatregelen genomen om racisme uit de sport te verbannen.

NASCAR-coureur doet nare vondst

Zo is de de Confederatievlag, die met het slavernijverleden wordt geassocieerd, sinds woensdag 10 juni niet meer toegestaan bij races. Een stap in de goede richting, maar afgelopen weekend ging het toch weer fout. Darrel ‘Bubba’ Wallace deed namelijk een lugubere vondst in zijn pitbox.

Iemand had een strop klaargelegd voor de enige zwarte coureur. Een nieuw dieptepunt en de NASCAR-organisatie heeft aangegeven er alles aan te doen om de dader op te sporen en hem uit de sport te verbannen. “We zijn boos en verontwaardigd over deze afschuwelijke daad. In onze sport is geen plaats voor racisme. Hierdoor zijn we alleen maar meer vastberaden om de sport gastvrij voor iedereen te maken,” aldus de organisatie.

Bubba blijft strijden tegen racisme

Ook Darrel Wallace zelf blijft strijdvaardig. Via Twitter laat de coureur weten zeer verdrietig te worden van deze verachtelijke daad van racisme en haat, maar dat hij niet op zal geven. “Ik ben niet te breken. Ik zal ook niet toegeven, want ik blijf staan voor datgene waar ik in geloof,” aldus NASCAR-coureur Darrel Wallace.

Hij blijft dus strijden tegen racisme. Een belangrijke wapen in deze strijd is zijn auto. Bubba heeft deze zwart laten spuiten en liet er ‘Black Lives Matter’ op zetten. Wanneer er niet geracet wordt, loopt Darrel Wallace in een shirt met daarop de tekst: ‘I can’t breathe.’ De laatste worden die George Floyd riep bij de arrestatie waarbij hij om het leven kwam.

NASCAR-race vanavond te zien

Mocht je de Darrel Wallace in actie willen zien in zijn Black Lives Matter-auto, dan hoef je daar niet lang op te wachten. Door regenval werd de race van gisteren (de GEICO 500) uitgesteld naar vanavond. Deze is vanaf 21:00 live te zien op Ziggo Sport Racing.

Lees ook: Hans Teeuwen laat zich uit over Johan Derksen en Norbert ter Hall

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Enige zwarte NASCAR-coureur doet lugubere vondst in zijn pitbox
Sluiten