Tessa Ham
Tessa Ham Eten & Drinken 23 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Bier is een stuk duurder geworden, maar thee spant de kroon

Houd je wel van een gele rakker? Dan heb je vast doorgehad dat bier, net als veel andere producten in de supermarkt, een stuk duurder is geworden het afgelopen jaar. Maar hoeveel duurder is bier eigenlijk precies geworden? En waar komt dat door, los van de inflatie?

Nieuwswebsite NU.nl vroeg de prijsstijgingen op van verschillende producten bij dataverzamelaar GfK. Wat blijkt? Je biertje is tussen eind januari 2021 en 2022 maar liefst 4,7 procent duurder geworden.

Bier duurder dan in 2021

We maken even wat rekensommetjes om te zien wat dat in harde euro’s betekent. Dat zegt toch wat meer dan zo’n percentage. Als je nu een kratje Hertog Jan bij de Albert Heijn koopt, kost dat je 17,65 euro. Zou je daar 4,5 procent van afhalen? Dan kom je uit op zo’n 16,85 euro.

Houd je meer van een speciaalbiertje? We nemen het voorbeeld van een Texels Skuumkoppe, die je nu voor 1,79 euro in de supermarkt haalt. Als je daar 4,5 procent afhaalt, kom je op 1,70 euro uit. Dat tikt op de lange termijn toch aan als je wel van een biertje houdt.

De reden dat bier zoveel duurder geworden is? Al het graan (inclusief gerst, waar bier van gemaakt is), is ook duurder geworden in het afgelopen jaar. We hebben namelijk een warme zomer gehad, die een aantal oogsten verpestte. Tel daarbij op dat transport veel duurder is geworden door containertekorten tijdens de coronacrisis, en je hebt een prijsstijging van 4,5 procent te pakken.

Nog grotere prijsstijging in horeca

In de horeca kun je ook niet rekenen op een goedkope gele rakker. Een biertje thuis was normaal al de goedkoopste optie, maar inmiddels helemaal. Begin dit jaar schatten horeca-ondernemers dat de prijzen in de horeca wel met 15 tot 20 procent zouden stijgen.

Dat komt overigens niet alleen doordat bier zelf duurder is geworden, maar ook om de opgedane schade van de lockdowns in te halen en de inflatie. Daarnaast zijn de energieprijzen niet alleen hoog bij ons thuis, maar ook in de horeca – dat rekenen ondernemers ook mee in de prijs.

Thee nog meer onderhevig aan inflatie

Je kunt nog altijd beter bier drinken dan een theeleut zijn. NU.nl vroeg bij GfK ook op hoeveel we meer betaalden aan brood, koffie, thee en bananen. Alleen bananen werden met 0,3 procent goedkoper, de rest van de producten is in een jaar tijd fors duurder geworden.

De prijsstijgingen van 2,9 procent voor brood en 4,3 procent voor koffie zijn ook niet mals, maar thee spant toch echt de kroon. Dat is in een jaar tijd maar liefst 7,6 procent duurder geworden, onder andere door klimaatverandering.

De 5 lekkerste Nederlandse IPA-biertjes: van Jopen tot Uiltje

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.