Sander van den Berg
Sander van den Berg Stijl 22 jun 2019

Zoveel verdient Kanye West aan zijn Yeezy-deal met adidas

Het is alweer een tijdje geleden dat het eerste paar Yeezy’s op de markt kwam: 2015 om precies te zijn. In dat jaar ging Kanye West met adidas in zee. Dit was ook meteen het startschot van het sublabel Yeezy. Uit cijfers die The New York Times kon inkijken, blijkt dat hij daar een smak geld mee verdient.

Goede deal voor Kanye West en voor adidas

De Yeezy-komst heeft adidas geen windeieren gelegd. Het aandeel van het bedrijf, dat verhandelt wordt in Duitsland, is in de afgelopen drie jaar meer dan verdubbeld. De omzet is flink gegroeid en het aandeel in de Noord-Amerikaanse sneakermarkt is sinds 2015 gestegen van 4 procent naar 11 procent.

Terug naar Kanye, want de deal levert hem in ieder geval een aardig zakcentje. Zo zou Kanye vijf procent royalties krijgen op de nettowinst die Adidas maakt met zijn Yeezy-sneakers en -kleding. Verwacht wordt dat die 1,1 miljard euro zal bedragen dit jaar, wat zou betekenen dat Kanye aan het einde van 2019 naar huis gaat met een cheque van 57 miljoen euro.

Let op, dit is dus alleen maar over 2019. Yeezy’s versieren al jaren het straatbeeld (zo verschijnt er bijna wekelijks een vers paar in onze sneaker-update) en het is nog onduidelijk welke andere financiële overeenkomsten er zijn. Toch biedt deze informatie van een naamloze bron in de New York Times een frisse blik op de samenwerking.

Keerzijde van het verhaal

Hoewel dit alles natuurlijk goed nieuws is voor Kanye, ziet het er een stuk minder rooskleurig uit voor de andere zwarte werknemers bij adidas. Uit het rapport van The New York Times blijkt dat minder dan 4,5 procent van de werknemers in het Amerikaanse hoofdkwartier in Portland zwart is. Die kleine groep krijgt ook nog eens te maken met racisme en discriminatie en groeit amper door naar topfuncties.

Wat de zaak des te pijnlijker maakt, is dat het nu net de zwarte supersterren en sporters zijn die Adidas groots hebben gemaakt. Want lang voor de miljoenen fans van Pharrell Williams, Beyoncé en Kanye West de verkoopcijfers omhoog stuwden, was er het New Yorkse hiphoptrio Run-D.M.C.. Zij waren continu uitgedost in Adidastraining en Superstars-sneakers. Door het nummer ‘My Adidas’ haalden ze halfweg jaren tachtig als eerste hiphopgroep ooit een miljoenendeal binnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Highsnobiety

Reageer op artikel:
Zoveel verdient Kanye West aan zijn Yeezy-deal met adidas
Sluiten