Alrik de Jong
Alrik de Jong Klimaat 14 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit kost de 112 liter drinkwater die jij iedere dag het riool in spoelt

Uit nieuw onderzoek van CBS en Vewin blijkt dat Nederlanders gemiddeld 128,1 liter drinkwater per persoon per dag gebruiken. 2 procent daarvan wordt opgedronken, en het grootste gedeelte spoelt het riool in via het toilet of de douche. 112 liter per dag, om precies te zijn. Wat kost dat?

Er zijn plekken op de wereld waar ze met een emmer op hun hoofd kilometers moeten wandelen om water te halen. In Nederland vinden we het doodgewoon dat er drinkwater uit de kraan stroomt. Zo gewoon dat we het toilet ermee doorspoelen. En nee, de meeste Nederlanders schrik je niet zo snel af met watertekorten. Dan maar met de onnodig gemaakte kosten, nietwaar?

112 liter drinkwater per dag het riool in

Per persoon drinken Nederlanders gemiddeld 2,6 liter van de dagelijks gebruikte 128,1 liter aan drinkwater op. En dat is zacht gerekend, want hiertoe wordt ook het water waarmee je kookt (1,5 liter) gerekend. De rest gebruik je voor koffie, thee of een glas water.

De overige liters aan drinkwater gaan voornamelijk op aan douchen (46,2 liter per dag), het toilet doorspoelen (30,2 liter per dag), het wassen van kleding (17,9 liter per dag) of de vaat (3,9 liter per dag). En dan moet je nog schoonmaken, tandenpoetsen en je handen wassen. Volgens het onderzoek van CBS en Vewin is 122,7 liter van de 128,1 liter drinkwater weg te zetten als afvalwater. Hiertoe worden het water voor huisdieren en planten niet meegerekend.

Wat kost al dat verspilde water?

Nou, bitter weinig. Niet genoeg voor een stok achter de deur, in ieder geval. Schrik niet, volgens de tarieven van Vitens betaal je in 2023 €0,85 voor 1.000 liter water. De prijzen per waterschap kunnen overigens verschillen.

Laten we voor de rekensom uitgaan van de 112 liter per per persoon per dag die Nederlanders het riool in spoelen, om het beeldend te houden. Per jaar spoelen we dus per persoon 40.880 liter drinkwater het riool in. Kost je op jaarbasis 34,75 euro. Dat is nog geen 10 cent per dag. Hier bovenop komt nog 0,382 euro aan BoL (belasting op leidingwater) per 1.000 liter, dat bij het zelfde aantal verspilde liters water 15,62 euro per jaar is.

Kom je in totaal op slechts 50,37 euro per jaar aan drinkwater dat je verspilt. Rekenen we de totale kosten uit, dus inclusief het water dat je ook daadwerkelijk opdrinkt, dan kom je op 57,60 euro. Per dag is dat respectievelijk 0,138 euro en 0,158 euro.

Regenwater opvangen

Oké, daar gaan we Nederlanders niet mee raken. Tijd om regenwater op te vangen en slim in te zetten. Hier dringen volgens Trouw drinkwaterbedrijven en waterschappen dan ook al een tijdje op aan.

Het doel is een aanpassing van het Bouwbesluit en het Drinkwaterbesluit, om zo alleen nog drinkwater te gebruiken voor noodzakelijke doeleinden. Daar mag wel wat vaart achter gezet worden, gezien de drinkwatercrisis die als het zwaard van Damocles boven ons hoofd hangt.

Check ook deze zeven tips van een budgetcoach om geld te besparen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.