Zoveel geld krijgen Surinamers per persoon door nieuwe olievondst
Oliegeld dat niet in de zakken van politici verdwijnt, maar ten goede komt aan de lokale bevolking. Het klinkt als een mooie kerstwens of een sprookje. In Suriname zou het werkelijkheid kunnen worden.
De landen met de grootste natuurlijke rijkdom zijn tevens de landen met de grootste armoede. Dit wordt ook wel de Paradox van de Overvloed genoemd. Het is in deze context dat Congo zich zowel het rijkste als het armste land van de wereld mag noemen. Ook in Suriname verdwenen de oliegelden tot dusver steevast in de zakken van een paar corrupte politici, maar president Chan Santokhi gaat het anders doen. Althans, dat zegt hij.
Suriname laat bevolking rechtstreeks meedelen in oliegeld
Enkele jaren geleden werd er olie gevonden voor de kust van Suriname ter waarde van 16 tot 26 miljard euro. De Surinaamse regering maakt plannen om de bevolking rechtstreeks van deze rijkdom mee te laten profiteren.
Het plan is dat elke Surinamer een spaarbiljet ter waarde van 750 dollar (710 euro) krijgt. Hier komt elk jaar 7 procent rente bij. Zodra alle olie uit het nieuwe veld (dat Blok 58 heet) is verkocht, wordt het geld uitbetaald. Dit komt uit op een aardig bedrag, zeker voor Surinaamse begrippen. Het gemiddelde salaris in de voormalige Nederlandse kolonie bedraagt minder dan 100 euro per maand.
Nederlanders van Surinaamse afkomst kunnen zich helaas nog niet rijk rekenen. Alleen wie in het land aanwezig is én bekend is bij de Surinaamse Belastingdienst, maakt aanspraak op het spaarbiljet.
Scepsis rond motieven president Santokhi
Is president Santokhi de benevolente leider waarnaar het land zo lang heeft gesmacht, of doet hij alleen alsof? Volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen in Suriname. Critici denken dat Santokhi dit idee alleen oppert omdat hij herkozen wil worden. Hij staat er dan ook niet goed voor in de peilingen. Bovendien begint het zwarte goud pas in 2028 de vaten in te stromen. Wat is de belofte van de president over vier jaar nog waard?
De Surinaamse bevolking is iets te vaak bedonderd door politici met gladde praatjes. Ze geloven het pas als het geld op hun rekening staat. Het is desondanks geen naïeve kerstwens om te hopen dat de Paradox van de Overvloed deze keer doorbroken kan worden. Ook buurland Guyana sloot recentelijk een oliedeal en hier liet de regering het volk ook meedelen in de winst. Huishoudens kregen eenmalig 960 dollar overgemaakt. Dit komt neer op twee maandsalarissen.