Zoon van Pablo Escobar over zijn leven van nu, als architect

Juan Pablo Escobar, de zoon van, gaat tegenwoordig door het leven als Sebastián Marroquín. Nu het gewelddadige hoofdstuk van zijn leven vol onzekerheid en vluchtacties voorbij is, is het tijd om het hoofdstuk ‘normaal leven’ te starten. Dat normale leven vond hij in architectuur, dat volgens Sebastián zelfs zijn leven heeft gered. In een interview met Architect’s Newspaper vertelt hij waarom.

‘I believe that a lot of things from architecture I learned from my father, especially places to hide’

Na de dood van zijn vader verhuisden hij, zijn moeder en zusje naar Mozambique en vervolgens Argentinië, waar hij en zijn moeder eerst een slaapplek achter tralies kregen opgelegd. Sebastián werd al snel vrijgelaten, z’n moeder echter niet.

De harde strijd voor zijn moeders vrijlating en de lange nachten wachtend op een antwoord waren zwaar. Hij besefte dat hij zelf iets moest gaan doen met zijn leven. Zodoende besloot hij om architectuur te studeren. Volgens Sebastián redde architectuur zijn leven, omdat het hem de kans gaf te geloven dat wanneer iets kapot is hier nieuwe dingen uit voort kunnen vloeien. Dat refereerde dus niet alleen aan architectuur, maar ook aan het leven.

Talent voor architectuur vloeit echter door z’n aderen. Zijn opa was designer en meubelmaker, zijn moeder zelf was interieur designer en dan was er natuurlijk zijn vader die z’n eigen gevangenis heeft ontworpen. Hierover zei Sebastián: ‘I believe that a lot of things from architecture I learned from my father, especially places to hide’, iets wat geen verdere uitleg behoeft.

Vanwege zijn familieverleden en -naam krijgt hij, ondanks zijn grote talent, niet zoveel kans op opdrachten als dat hij wil. Daarom heeft hij onder andere zijn naam veranderd van Juan Pablo Escobar in Sebastián Marroquín. Zijn eerste opdracht was het huis dat op de foto’s te zien is. Een huis in Colombia waarvan de cliënt graag anoniem bleef. Toen het huis af was, belde de cliënt Sebastián op en wat bleek: het was de man die in 1988 met een bom Escobar zijn huis had vernield. Hij had dus een huis gemaakt, voor de man die zijn huis had gesloopt.

De opdracht was echter een vraag om vergiffenis van de aanslag. De opdrachtgever wist dat hij op deze manier wat kon betekenen voor Sebastián, zodat hij zijn portfolio kon opbouwen. Een bijzondere eerste opdracht. Nu is hij bezig met een soortgelijk project als zijn vader ooit deed: huizen bouwen voor de armen, maar dan voor de Argentijnen.

Het gehele interview vind je hier

Reageer op artikel:
Zoon van Pablo Escobar over zijn leven van nu, als architect
Sluiten