Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 5 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Lubach laat weinig heel van gevaarlijke uitzonderingspositie voor kerken

Door de dreigende tweede golf is het kabinet genoodzaakt om in te grijpen. Dit betekent strengere regels voor iedereen, behalve de kerken. Zij hebben een uitzonderingspositie als het gaat om de coronaregels. Arjen Lubach vindt dit onverklaarbaar en legt in zijn satirische nieuwsshow Zondag met Lubach uit waarom dit zo opmerkelijk is.

Door de aangescherpte coronamaatregelen mogen er vanaf heden nog maar dertig personen zich in dezelfde ruimte bevinden. Alleen kerkgangers hoeven zich hier niet aan te houden. Zij mogen zonder reservering met honderd personen bij elkaar komen. Met reservering is er zelfs geen limiet. Hier wordt gretig gebruik van gemaakt. Zo zaten er onlangs nog 600 mensen gezamenlijk in een kerk in Staphorst.

Arjen Lubach over de uitzonderingspositie van kerken

Dit is vragen om problemen. Vooral omdat er, tot grote verbazing van Arjen Lubach, ook nog gewoon gezongen mag worden. In Zondag met met Lubach wordt vervolgens de vergelijking gemaakt met de voetbalstadions. Zij mogen, ondanks dat het buiten is en er niet gezongen mag worden, geen supporters meer binnenlaten. Waarom mogen een onbeperkt aantal kerkgangers dan wel in een gesloten ruimte over elkaar heen zingen?

Het antwoord op die vraag is te vinden in onze grondwet. Zoals Arjen Lubach laat zien, wil Mark Rutte de vrijheid van godsdienst niet inperken. Dit is namelijk verboden. Daar kan de Zondag met Lubach host weinig tegenin brengen, maar hij plaatst wel een kritische kanttekening en vraagt zich hardop af of het niet anders kan.

Zoals je in bovenstaand item van Zondag met Lubach kan zien, draait Arjen Lubach het liever om. Iedereen is vrij om hun geloof te belijden, maar dan moeten er wel mensen zijn die hun geloof kunnen belijden. Deze mensen elkaar laten besmetten is wat Arjen Lubach betreft juist tegen de grondwet.

Met dit item wordt in Zondag met Lubach een lastig punt aangesneden. Vrijheid van godsdienst staat in de wet, maar betekent dit dat kerken daarom een uitzonderingspositie moeten hebben? Moet er door het kabinet niet gekeken worden naar andere maatregelen? Regels die ervoor zorgen dat kerken geen nieuwe brandhaarden worden, zonder daarbij de vrijheid van godsdienst in te perken?

Jongeren haten lezen

Zo wijst Arjen Lubach ons ook deze week weer op een sluimerend probleem in de Nederlandse samenleving. Vorige week deed hij hetzelfde, maar dan over een zorgwekkende ontwikkeling in ons onderwijs. Jongeren haten lezen en daar heeft het onderwijs zelf voor gezorgd. Hoe ze de gedaan hebben en wat de oplossing is volgens Arjen Lubach lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lubach laat weinig heel van gevaarlijke uitzonderingspositie voor kerken
Sluiten