Lubach spaart Arie Slob en laat zien wat er écht mis is met artikel 23

Het overkomt Arie Slob niet vaak, maar vorige week was hij zowaar trending op Twitter. De minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs kreeg een enorme lading kritiek over zich heen na een opmerking met betrekking tot artikel 23. De verwachting was dat Arjen Lubach de minister ook nog even door de mangel zou gaan halen, maar dat gebeurde niet. Arie Slob werd enigszins gespaard, want de aandacht ging in Zondag met Lubach naar het echte probleem.

Arie Slob had een zware week. De minister zei in een interview dat christelijke schoolbesturen ouders een anti-homoverklaring mogen laten tekenen. Uiteraard zorgde dit voor veel ophef. Twitter ontplofte , BN’ers waren furieus en ook in de media werd Slob zeer hard aangepakt. Veel mensen vinden dat dit niet zou mogen kunnen. Toch is het, als je de wet erbij pakt, niet verboden. Dat heeft te maken met artikel 23, de vrijheid van onderwijs.

Arjen Lubach spaart Arie Slob

Ondanks dat zag ook Arie Slob dat zijn opmerking niet handig was. Een dag later reageerde hij op alle ophef. De minister liet weten dat het afwijzen van homoseksualiteit ook in zijn ogen niet acceptabel is. Voor Arjen Lubach is de kous daarmee af. De host van Zondag met Lubach gelooft niet dat Slob heel oprecht is, maar laat het verder gaan. Toch is het item over Artikel 23 daarmee zeker nog niet ten einde.

Arjen Lubach weet het treffend te verwoorden. Vrijheid van onderwijs gaat niet over kinderen, maar over de vrijheid van volwassen. Zij hebben namelijk de vrijheid om hun kinderen ook op school hetzelfde beeld als thuis voor te schotelen. Volgen Lubach zou het beter zijn als kinderen op school ook een ander beeld te zien krijgen. Daarom pleitte de Zondag met Lubach-host eerder ook al voor het afschaffen van bijzonder onderwijs.

Het probleem van artikel 23

Helaas ziet ook Arjen Lubach zelf dat dit niet de oplossing is. De afgelopen weken hebben namelijk wel bewezen dat je als docent moet oppassen met wat je zegt. Vooral het tonen van cartoons met betrekking tot de Islam hebben nare gevolgen gekregen. In Rotterdam moest een docent onderduiken en in Frankrijk werd een leraar onthoofd. Dit leidde opnieuw tot een discussie over vrijheid van meningsuiting en wat er in de wet zou moeten staan over godslastering.

Zoals je hierboven kunt zien zit ook Arjen Lubach met de handen in het haar. Hij ziet dat scholen niet op opkunnen tegen de indoctrinatie van ouders en anderen. Meestal heeft Arjen Lubach bij dit soort problemen een ludieke, maar inhoudelijk vaak beste sterke oplossing. Deze keer niet. Hij sluit af met de boodschap dat vrijheid van onderwijs niet de ouders moet beschermen, maar de kinderen.

Lubach zorgt voor discussie over gas

Arie Slob komt er zo redelijke genadig van af in Zondag met Lubach. Zoveel geluk had het beleid om Nederland van het gas te krijgen vorige week niet. Arjen Lubach veegde de vloer hiermee aan en legde pijnlijk bloot wat er allemaal misging. Althans, dat leek in eerste instantie zo te zijn. In de loop van de week kwam er namelijk ook kritiek. Dat zorgde voor een zeer interessante discussie tussen Arjen Lubach, een hoogleraar en een energie-expert.

Reageer op artikel:
Lubach spaart Arie Slob en laat zien wat er écht mis is met artikel 23
Sluiten