Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 30 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Arjen Lubach onthult waarom de Nederlandse jeugd lezen haat

Afgelopen zondag richtte Arjen Lubach zich in zijn satirische nieuwsshow voornamelijk op actuele gebeurtenissen zoals de influencers en Thierry Baudet. Toch besteedde hij ook een groot deel van deze aflevering van Zondag met Lubach aan een veel minder opvallend, maar daarom zeker niet minder belangrijk probleem: lezen.

Een kwart van de vijftienjarigen in ons land kan niet goed lezen en dat aantal dreigt op korte termijn flinke te gaan groeien. De leesvaardigheid daalde de laatste jaren nog nooit zo hard. De achterstand die deze jongeren oplopen kan vergaande gevolgen hebben voor hun toekomst. Het wordt steeds lastiger om mee te komen in het onderwijs, maar ook in het leven.

Arjen Lubach is klaar met begrijpend lezen

Vooral in de schoonmaak, bouw en industrie zorgt laaggeletterdheid voor risico’s. Zo kunnen 40% van de schoonmaker geen etiket op een schoonmaakmiddel lezen. Ook hebben laaggeletterden grote moeite met het lezen van bijsluiters en zijn ze niet in staat om zelf hun belastingaangifte te doen. Dit is dus een serieus probleem, maar hoe komt het dat het leesvaardigheidsniveau zo hard achteruit gaat?

Arjen Lubach ging op zoek naar het antwoord en kwam tot de conclusie dat de Nederlandse jeugd te weinig leest. We staan schrikbarend laag op de ranglijst leesplezier. Dat komt natuurlijk door de vele afleidingen die er nu zijn, maar in Zondag met Lubach gaat het vooral over een ander probleem: begrijpend lezen.

Zoals je in bovenstaand Zondag met Lubach item kunt zien, zijn smartphones echt niet de enige reden waarom de jeugd niet meer leest. Ook het onderwijs zelf is schuldig aan de groeiende leeshaat. Daarin speelt vooral het vak begrijpend lezen een belangrijke rol. Meer dan de helft van de tijd zijn scholieren bezig met het ontleden van een tekst en worden er nog maar amper echt boeken gelezen.

Arjen Lubach zet daarnaast grote vraagtekens bij de functie en uitvoering van begrijpend lezen. Zelfs taalkundigen hebben moeite met dit vak en het zorgt er vooral voor dat leerlingen een enorme hekel krijgen aan lezen. In andere landen zagen ze ditzelfde probleem en besloten daarom dat leerlingen meer moeten lezen om taalvakken te halen. Dit leverde direct succes op. Daarom roept Arjen Lubach op om begrijpend lezen de deur uit te doen zodat er meer ruimte is om daadwerkelijk een boek te lezen.

Thierry Baudet

Uiteraard ging het in deze aflevering van Zondag met Lubach niet alleen over de leeshaat van de jeugd. Arjen Lubach keek ook nog even terug op de hele rel rondom de influencers die ‘niet meer meedoen’ en de supporters van Willem II die er een zooitje van maakten. Ook vond de host van Zondag met Lubach nog even de tijd om zijn grote vriend Thierry Baudet op de hak te nemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Arjen Lubach onthult waarom de Nederlandse jeugd lezen haat
Sluiten