6 vlijmscherpe Zondag met Lubach-items over ons koningshuis

Arjen Lubach is bepaald geen voorstander van ons koningshuis. In zijn satirische nieuwsshow Zondag met Lubach heeft hij dat al meerdere malen duidelijk gemaakt. Vooral het kostenplaatje dat aan deze Oranje poppenkast hangt is hem een doorn in het oog. Gelukkig weet hij deze kritiek altijd te voorzien van een hilarisch verpakking.

Door de jaren heen hebben we in Zondag met Lubach al vele items over het koningshuis voorbij zien komen. Bijna allemaal gaan ze over de enorme bedragen die per jaar uitgegeven worden. Van de riante vergoedingen tot het onderhoud van de Groene Draeck. Het koningshuis is een flinke kostenpost, maar dit is nog niet eens de grootste irritatie van Arjen Lubach. Dat is vooral de onduidelijkheid en de vage regels die rond deze bedragen hangen.

6x Arjen Lubach over het koningshuis

De host van Zondag met Lubach heeft deze frustratie al meerdere malen weten om te smelten tot hilarische en kritische items. De beste zes hebben wij voor je geselecteerd en op een rij gezet. Grote kans dat je aan het einde van dit artikel opeens begrijpt dat veel landen inmiddels een republiek zijn.

1. De toelage voor prinses Amalia

De meest recente ergernis van Arjen Lubach is de toelage die prinses Amalia gaat krijgen. Zodra ze achttien wordt, krijgt ze 1,6 miljoen euro. Waarom zo veel? Op die vraag heeft minister-president Mark Rutten ook geen antwoord en dus helpt Arjen Lubach hem even op weg.

2. Opmerkelijke belastingdeal

Waar de minister-president en zijn kabinet ook geen antwoord op hadden, is de belastingdeal die het koningshuis heeft gemaakt. De Nederlandse staat betaalt namelijk niet alleen zijn inkomen, maar ook een deel van zijn belasting. Waarom?

3. Lubach duikt in het huishoudboekje van de koning

Onze koning krijgt een jaarsalaris van net geen miljoen, maar ontvangt daarnaast ook nog bijna vijf miljoen euro aan onkostenvergoeding. Prima, maar ook hier is weer onduidelijkheid. Het onderhoud van zijn paleizen, de gouden koets, hun eigen trein, het regeringsvliegtuig en de Groene Draeck worden bijvoorbeeld niet betaald uit de onkostenvergoeding. Hoe zit het nu met al die kosten?

Het vervolg:

Ook in één van de eerdere seizoenen keek Arjen Lubach naar de kosten van ons koningshuis:

4. De hobby van onze koning

Onze koning heeft ook hobby’s en één daarvan is volgens Arjen Lubach jagen. Dat doet hij in zijn eigen Kroondomein. Arjen Lubach ging kijken hoe dit precies werkt en neemt het uiteindelijk zelfs op voor Willem-Alexander.

5. Lubach komt met een oplossing voor het koningshuis

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat het koningshuis behoorlijk prijzig is. Kan Willem-Alexander niet zelf wat gaan verdienen? Arjen Lubach vindt van wel en komt met het idee om het koningshuis te privatiseren.

6. Lubach for farao

Is er dan dan geen beter alternatief voor het koningshuis? Volgens Arjen Lubach wel. Hij kwam namelijk in 2015 met het idee om farao te worden.

Arjen Lubach hard aangepakt na grap over koningshuis

Ook buiten Zondag met Lubach om houdt Arjen het koningshuis goed in de gaten. Zo maakte hij eerder dit jaar een grap over Prinses Ariane. Dit zorgde toen voor behoorlijk wat ophef, want niet iedereen kon deze tweet waarderen. Wat deze grap was en waarom mensen zo boos werden, lees je hier.

Reageer op artikel:
6 vlijmscherpe Zondag met Lubach-items over ons koningshuis
Sluiten