Lubach krijgt opnieuw kritiek van expert: ‘Gemakzuchtig bij elkaar gegoogled’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F03%2FArjen-Lubach-Zondag-met-Lubach.jpg)
Het item van Zondag met Lubach over het gasvrij maken van Nederland blijft de gemoederen bezighouden. Na de kritische uitzending kreeg Arjen Lubach veel lof, maar ook kritiek van een hoogleraar. En er zijn meer kenners die vinden dat het populaire programma steken heeft laten vallen. Ook een expert van het kennisplatform Duurzaam Gebouwd is kritisch op Lubach, maar geeft hem ook een compliment.
In een column op de website Duurzaam Gebouwd reageert Harm Valk op het item van Zondag met Lubach. Valk is Duurzaam Gebouwd-expert, partner en senior adviseur bij dit kennisplatform. Dit platform biedt naar eigen zeggen essentiële marketinginformatie, kennis en inspiratie over de ontwikkelingen in de duurzame wereld van morgen.
Opnieuw kritiek op de werkwijze van Arjen Lubach
Harm Valk houdt zich dus iedere dag bezig met het verduurzamen van onze wereld. Na het zien van het Zondag met Lubach-item over het gas klom hij in de pen. Valk zag Arjen Lubach namelijk een fout maken die de algemene pers wel vaker maakt wanneer ze over zijn vakgebied schrijven. Er is volgens hem een sterke drang om zaken te vereenvoudigen en verduidelijken voor niet-deskundigen. Heel begrijpelijk volgens Valk, maar ook gevaarlijk. Hierbij worden namelijk nog wel eens bochten afgesneden of ongefundeerde claims onweersproken gelaten.
Volgens Valk gebeurde dit dus ook in satirische nieuwsshow Zondag met Lubach. De expert van Duurzaam Gebouwd ziet dat Arjen Lubach vooral de informatie pakt die in zijn verhaallijn past. De projecten die voorbijkomen in het item zijn niet representatief, de rendementen achter de sommen kloppen niet en de PBL-rapportage over de kosten werden blind overgenomen. Dat laatste benoemt Valk omdat er wel degelijk kritiek was op de conclusies die in dat rapport getrokken werden. Helaas benoemt Arjen Lubach dit niet.
Valk zag, zoals hij zelf zegt, het draagvlak voor de energietransitie al smelten als een Zwitserse gletsjer. En dat met een verhaal dat gemakzuchtig bij elkaar gegoogled leek. Toch moet hij Arjen Lubach ook gelijk geven. De presentator wijst iedereen op een belangrijke regel: energie die je niet nodig hebt, hoef je ook niet op te wekken, distribueren, meten en af te rekenen. Als je hier vanuit gaat is er één maatregel die het meest effectief is: isoleren.
Niet alleen kritiek
Harm Valk sluit zijn column dan ook af met een bedankje: “Dank dus, Arjen Lubach, dat je ons weer met zoveel nadruk gewezen hebt op de eerste stap uit de aloude trias energetica. Die al vaak als verouderd is weggezet, maar in al zijn eenvoud steeds opnieuw zijn waarde bewijst. Echte CO2-besparing begint met vraagbeperking.” En een snelle en effectieve manier om onze energiebehoefte te beperken, is door te isoleren. De conclusie van Arjen Lubach is dus de juiste, maar de aanloop daarnaartoe had wat Harm Valk betreft een stuk beter gekund.
De gehele column van Harm Valk is hier te lezen. Benieuwd waarom hoogleraar Jan Rotmans aanzienlijk kritischer is op het item van Zondag met Lubach? Klik dan hier.