Arjen Lubach fileert coronatestbeleid en Hugo de Jonge

Zondag met Lubach is terug op televisie. In de eerste aflevering van het twaalfde seizoen gaat het vooral over het falende coronatestbeleid. Arjen Lubach haalt hard uit naar de beslissingen die minister De Jonge en het OMT (outbreak management team) genomen hebben.

We hebben een hele zomer zonder moeten doen, maar Arjen Lubach is weer terug met een nieuwe seizoen Zondag met Lubach. Het satirische nieuwsprogramma gaat door waar we vijf maanden geleden gebleven waren. Corona was toen het belangrijkste nieuwsonderwerp, en daar is helaas nog geen verandering ingekomen. Toen ging het vooral om de eerste aanpak. Nu richt Arjen Lubach zijn pijlen op het testbeleid en Hugo de Jonge.

Zondag met Lubach is terug!

Om de maatschappij weer aan het draaien te krijgen, is testen essentieel. Meer testen en snelle uitslagen zijn nu belangrijker dan ooit. Wanneer mensen snel weten dat ze het virus niet onder de leden hebben, kunnen ze ook direct hun leven weer oppakken. Zo verklein je de risico’s en voorkom je dat mensen onnodig (lang) in quarantaine zitten. Helaas scoort Nederland op dit gebied niet al te best.

Wij blijven hopeloos achter op landen zoals Duitsland. Dat kan gebeuren zou je denken, maar uit onderzoek van Nieuwsuur is gebleken dat dit onnodig is. Hugo de Jonge had namelijk al in maart de testcapaciteit flink op kunnen schalen. Dit is ook de redactie van Zondag met Lubach niet ontgaan en dus lieten ze hun frontman Arjen Lubach los op het falen van de minister.

Arjen Lubach haalt uit naar Hugo de Jonge

Dit falende beleid schiet in het verkeerde keelgat bij Arjen Lubach, en dat heeft vooral te maken met de reden waarom we achterlopen. De Jonge heeft besloten om kleinere ziekenhuislaboratoria te beschermen tegen concurrentie van grote commerciële labs. Een nobel streven, maar de consequenties zijn enorm. Als wij, net als Duitsland, in zee waren gegaan met grote commerciële laboratoria hadden we er nu mogelijk veel beter voorgestaan.

Falend beleid en belangenverstrengeling

Dit is natuurlijk al meer dan genoeg reden voor Arjen Lubach om het hele testbeleid te fileren, maar er is meer. Zoals je in onderstaande aflevering van Zondag met Lubach kan zien, is ook het Outbreak Management Team verantwoordelijk voor dit falen. De vrouw die de commerciële laboratoria buiten de deur heeft gehouden om zo de kleinere en langzamere labs te beschermen, Ann Vossen, is zelf vertegenwoordiger van diezelfde kleine laboratoriums.

Door slecht beleid en belangenverstrengeling zitten we nu dus nog steeds met te weinig tests en moeten we lang wachten op uitslagen. Het is dus maar goed dat Arjen Lubach weer terug is om diepgaand journalistiek werk van anderen, op begrijpelijk wijze en met een knipoog aan het grote publiek te tonen. Dat is in deze eerste afleveringen van seizoen twaalf weer uitstekend gelukt.

Laatste seizoen Zondag met Lubach

Helaas moeten we het volgende jaar wel zonder Zondag met Lubach doen. Arjen Lubach heeft in zijn recent verschenen boek namelijk laten weten dat dit het laatste seizoen is. Gelukkig stelt de host alle fanatieke kijkers ook gerust.

Lees ook: Arjen maakt hippe vloggers op hilarische wijze belachelijk

Reageer op artikel:
Arjen Lubach fileert coronatestbeleid en Hugo de Jonge
Sluiten