Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Life 14 apr 2020

Lubach duikt in de corona-app discussie en legt vinger op de zere plek

Afgelopen zondag keken we weer massaal naar Zondag met Lubach. Ook in de voorlaatste aflevering van dit seizoen ging het natuurlijk voornamelijk over de coronacrisis. Waar is de oppositie in deze gekke tijd mee bezig? En hoe ziet post-coronawereld eruit? Goede vragen, maar het belangrijkste item waar Arjen Lubach bovenop dook was zonder twijfel de corona-app.

Op 7 april kondigde zorgminister Hugo de Jonge aan dat het kabinet onderzoekt hoe nieuwe technologie gebruikt kan worden om het coronavirus te verslaan. Onderdeel van dat plan is een contactopsporings applicatie. Dit is een app die gebruikt kan worden om de verspreiding van het virus in kaart te brengen. Het doel is om mensen meer verantwoordelijkheid te geven bij het traceren van besmettingen en het rapporteren over gezondheidsklachten. Klinkt als een goed idee, maar Lubach heeft nog een aantal vragen.

Lubach zet vraagtekens bij corona-app

Het komt erop neer dat de app je laat weten wanneer je in contact bent geweest met iemand die het coronavirus heeft. Op basis daarvan kun je zelf de dokter raadplegen of stappen ondernemen om het virus niet verder te verspreiden. Dat klinkt als een heel goed idee, maar er zitten nog wel wat haken en ogen aan. Vooral als het gaat om privacy. Lubach dook hierin en hem viel iets opmerkelijks op.

Willen we een app die kan helpen om corona te verslaan? Ja, natuurlijk! Maar Lubach vraagt zich wel af wat de voorwaarden zijn? Hoeveel informatie moeten we straks gaan delen? Kunnen werkgevers of openbare plekken eisen dat je de app gebruikt? Kan de overheid ingrijpen als jij een waarschuwing van de app negeert? Hoe zit het met mede-huisbewoners? Is er een einddatum?

Lubach lanceer #appheterover

Kortom, er zijn nog heel veel vragen en daar krijgen we waarschijnlijk pas antwoord op wanneer de app af is. Dus het is nog maar de vraag of iedereen dan de app gaat installeren. Arjen Lubach roept dan ook op om nu al na te denken over hoe jij hierin staat en dit te laten weten via de hashtag #appheterover. Ook hoopt hij hiermee de regering te bereiken zodat ze kunnen zien wat er speelt onder de mensen. Er zijn namelijk nogal wat twijfels.

Veel mensen vinden dat de regering eerst een ander probleem moet oplossen

En dan is er nog het privacy/veiligheidsvraagstuk

Gaat de app niet juist voor meer ellende zorgen?

Arjen Lubach gaat voor corona-zomerhit

Als kers op de taart kende deze aflevering van Zondag met Lubach een muzikaal slot. Arjen Lubach is namelijk op afstand met MEROL de studio ingedoken om een zomerhit te maken. Dit soort plaatjes gaan meestal over liefde en lust, maar dat ligt in tijden van corona wat lastig. Gelukkig kan dat blijkbaar ook op afstand. Hoe? Dat zie je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lubach duikt in de corona-app discussie en legt vinger op de zere plek
Sluiten