Pim Jansen
Pim Jansen Life 20/09/2018

Zoek je een nieuwe whisky? Check deze 4 Belgische single malts

Natuurlijk zal de conservatie whisky liefhebber stug vol blijven houden dat whisky die niet in Schotland of Ierland is gemaakt, nooit whisky mag heten. Onzin. Zelf Nederlanders weten een bijzonder goed product te brouwen, de Duitsers trouwens ook. België is echter iets van een heel andere orde. Daar is het drinken genetisch bepaald en heeft men al jaren, zo niet eeuwenlang alle reden om trots te zijn om de Belgische, of liever gezegd, de Vlaamse biercultuur. Maar whisky gebrouwen door Belgen?

Raar maar waar, ook bij onze zuiderburen zijn er een aantal distillateurs die zich hebben toegelegd op de edele brouwkunst. Zo’n straffe pint gaat er altijd wel in en met de ervaring van het bierbrouwen, is het produceren van een al even plezante whisky natuurlijk geen probleem. De malt whisky’s die wel van Vlaamse bodem afkomstig zijn, hebben we in in ieder geval opgezot, geproefd en goedgekeurd. Stuk voor stuk zijn ze aangenaam geprijsd. We delen graag onze bevindingen. –> Check ook deze vijf bijzondere whisky’s uit Sch

Goldlys Belgium Whisky – 70 cl – 42.50 euro

Een 10 jaar jonge Belgische whisky die we bekoren. Een frisse maar ook volle single malt die gerijpt heeft in First fill Bourbon vaten en op een alcoholgehalte van 46% is gebotteld. De whisky heeft geen kleurtoevoeging gehad, is non-chill filtered en wordt als ‘Eco Friendly’ op de markt gezet. Deze prachtige whisky is gemaakt met passie en vakmanschap en daar zijn ze bij Filliers trots op. De whisky is helder van kleur, tegen het gouden aan en heeft een rijke smaak.

goldlys-limited-edition-12-year-old-oloroso-cask-finish-cask-2632-distillers-range-whisky-1

The Belgian Owl Whisky – 70 cl – 49.99 euro

The Belgian Owl is op de neus een rijke maar delicate whisky, aangenaam met een gefruite zachtheid van rijpe peer en botersnoepjes gevolgd door een aangename bloementoets die overgaat in bijna exotische tonen van kokosboter, vanille, banaan en cactusvijg. In de mond is hij vol en fis van smaak, er ontplooien smaken als vanillevla met citroen, appelgelei en gemermarmelade. De smaken van rijp fruit als peren, appelen en banaan vervagen gelijkelijk als een lange echo. Een verrassende fruitige whisky met frisse en delicate smaken.

Belgian Owl whisky

Wild Weasel Whisky – 70 cl – 49.99 euro

Distilleerderij Wilderen’s eigen Belgische single malt whisky: Wild Weasel! Niet alleen een charmante naam (hoewel het natuurlijk wel zo klinkt), maar Wild Weasel is een heerlijk romige single malt gerijpt in Amerikaanse eiken vaten uit Kentucky en Tennessee.

Wild Weasel whisky

 

Gouden Carolus Single malt – 70 cl – 42.99

In 1637 al (!) werd jenever gebrouwen in Molenberg, Blaasveld. In 1872 vertrok de familie, en begon in Mechelen Brouwerij het Anker. Nu overigens vooral gekend van de Gouden Carolus. Nu de vijfde generatie bezig is, rijpte (hihi) het idee om in de stokerij de activiteiten op te starten. Onlogisch is het niet, whisky en bier worden namelijk allebei op basis van gemoute gerst gemaakt. Zo is dus de Gouden Carolus Single Malt ontstaan. Geen bevlieging, maar resultaat van een proces dat al honderden jaren aan de gang is. Deze whisky is slechts 3 jaar oud. De smaak is veel rijker en evenwichtiger dan je van zo een jonge whisky zou kunnen verwachten.

Carolus whisky

 

Reageer op artikel:
Zoek je een nieuwe whisky? Check deze 4 Belgische single malts
Sluiten