Pim Jansen
Pim Jansen Life 11/09/2018

Zoek je een bijzondere whisky? Probeer deze 5 single malts

Worden er gebruikte vaten van eikenhout, sherryvaten of vaten waar bourbon in heeft gezeten gebruikt om de whisky in te rijpen? Of leent de whisky zich voor een leuk experiment door oude Madeira vaten te gebruiken? We hebben vijf heerlijke malt whisky’s gevonden die stuk voor stuk in meer of mindere mate een rijping hebben ondergaan in Madeira vaten. 

Whisky’s die op Madeira-vaten gerijpt zijn, nemen meestal de kruidigheid en fruitigheid over van de Madeira-wijn die in de vaten is achtergebleven. Ook het effect op de smaak van de whisky wordt sterk beïnvloed door het type Madeira-wijn. Maar vanwege het Estufagem-proces krijg je altijd wat kruidigheid en zoetheid, zelfs als de Madeira droog is. Door het Estufagem-proces hebben alle versterkte wijnen uit Madeira een donkere kleur.

Penderyn Madeira Single Malt Whisky 70cl – 43.00 euro

Deze whisky is uniek om veel redenen. Het is inmiddels een van Penderyn met gewaarde whisky’s en is afgewerkt in Madeira-vaten na een initiële rijpingstijd in voormalige Bourbon-vaten. Penderyn gebruikt nog steeds een zeldzame Faraday-ketel. Penderyn beweert slechts één vat per dag te produceren, dus dit is vrij zeldzaam spul.

single malt whisky

Arran The Madeira cask Finish 70cl – 44.95 euro

De whisky werd aanvankelijk gerijpt in eikenvaten voor een onbekende tijdsduur, voordat het wordt afgewerkt in vaten die eerder werden gebruikt om madeira-wijn op te slaan. Het wordt gebotteld bij een alcoholpercentage van 50%.

Neus
In het begin zoete, in de loop van de tijd enigszins zure tonen naar groene appel. Er wordt een beetje vanille toegevoegd en de alcohol is goed geïntegreerd. Eenvoudig, maar heel prettig.
Smaak
Fris fruitig. Alcohol is nog steeds goed geïntegreerd. Lichte koffienoten met een vleugje bitterheid.
Afdronk
Gemiddeld lang, zeer discreet en enigszins zoet.

single malt whisky

 

Benriach 10 years old Curiositas 70cl – 34.95 euro

Met 46% alcohol, geen chill-filtratie en een natuurlijke kleur, is BenRiach 10 Curiositas een ambachtelijke presentatie van een geturfde Speysider.

Neus
Duidelijk rook, minimaal fruit, licht karamel en zoetheid, oude kaas of betere kaassoorten
Smaak
Vol en sterk in de mond, duidelijk rook, eiken, kampvuur
Afdronk
Lang, rook, later espresso, zeer laat zwavel / keien

single malt whisky

Loch Lomond Inchmurrin Madeira Wood Finish 70cl – 49.95 euro

Inchmurrin Madeira Wood Finish werd in 2015 gelanceerd als onderdeel van de Loch Lomond Island-collectie van deze distilleerderij. Deze uitvoering profiteert van dubbele rijping, eerst in Amerikaanse witte eiken vaten, gevolgd door extra afwerking in vaten die voorheen Madeira-wijn hebben bevat. Deze single malt heeft een alcoholpercentage van 46%.

Neus
Muskusstroop, zout, honing, zwaar rood fruit, rood hout, gist, granen
Smaak
Bosachtige karamel, fruitcake, limoen
Afdronk
Kort, karamel, fruit, hout, pittig graan en een subtiele alcoholsmaak op het einde

single malt whisky

Teeling Single Malt 70cl – 37.50 euro

Teeling is een van de grote nieuwe Ierse whiskey-merken. Hoewel Teeling Distillery de eerste nieuwe distilleerderij sinds 125 jaar in Dublin is, bestaat het bedrijf al sinds 1782. John Teeling kocht en verbouwde in 1985 een voormalige aardappelextractstokerij, en voegde verschillende stills toe aan de onderneming. Zo nam hij al een behoorlijke voorsprong op de concurrentie. Teeling Single Malt Whiskey wordt gebotteld met een alcoholprecentage van  46%, en kost je zeker geen rib uit je lijf.

Neus
Heel zachtaardig, op het vriendelijke af. Honing, Havermout (jazeker), gemoute melk, groene appels en grapefruit.
Smaak
Wat ontbrak in de neus is meer dan gecompenseerd met de smaak. Een meer intense fruitigheid explodeert: druiven, zoete appels, bloedsinaasappelen, rabarber, ananasconserven, allemaal met een mooie honing en moutige levendigheid die het geheel samenbinden. Aalbes. Verse pruimen. Bitterkoekjes. Er is een warme ondertoon van zwarte peper, gember en allerlei specerijen aanwezig.
Afdronk
Lang en zeer soepel met in de verte frisse fruittonen

single malt whisky
Reageer op artikel:
Zoek je een bijzondere whisky? Probeer deze 5 single malts
Sluiten