Redactie
Redactie Life 16 apr 2016

Zo verdien je minstens 5k per maand als reisblogger

Nick Wharton hing een aantal jaar geleden zijn drukke baan aan de wilgen om samen met zijn partner Dariece Swift de reisblog Goats on the Road te beginnen. Inmiddels verdient hij met het werk voor en rond zijn blog 5000 dollar netto per maand. Voor 4 uur werk per dag. Vanuit z’n strandstoel.

Te mooi om waar te zijn? Nee, het kan echt.  Volgens de site wpvirtuoso.com verschijnt er elke halve seconde een nieuwe blog, dat zijn er meer dan 170.000 per dag. Inmiddels staat de teller boven de 300 miljoen. Klinkt als een verzadigde markt, en dat is het ook wel, maar er zijn maar weinig blogs die serieus hun best doen om geld te verdienen. Veruit de meeste  blogs zijn hobbymatig ontstaan. Het is zaak om het goed aan te pakken.

Foto’s van Nick z’n Instagram

Hoeveel kun je verdienen?

Dat hangt af van het succes, wat weer alles te maken heeft met het type blogger, z’n zakelijke instinct, niche en toewijding. Zoals gezegd verdient Nick per maand netto ongeveer 5000 dollar. Genoeg om ruim van te leven. Toch zijn er volgens Nick genoeg gevallen bekend waarin bloggers meer dan 100k per jaar pakken. Of in het geval van Ytravelblog zelfs een miljoen dollar per jaar. Er zijn dus zeker mogelijkheden om geld te verdienen, maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Hoe verdien je geld met een reisblog?

In principe kun je op drie manieren geld verdienen met een blog. De eerste manier verloopt via banners. In dit segment is een realistische prijs voor een maandelijkse advertentie zo’n 300 dollar. Sommige websites plaatsen 5 tot 15 banners per maand, waardoor ze duizenden dollar binnen harken. De tweede optie is affiliate marketing. Een blogger plaatst een link naar een reisaanbieding en elke keer als een bezoeker via de desbetreffende link een reis boekt, krijgt de blogger commissie. De derde manier is om artikelen te laten sponsoren. Bijvoorbeeld door duikapparatuur te reviewen of restaurants uit te lichten.

 

Zo word je succesvol

1. Bom van gastartikelen
Mensen moeten je kennen. Hoe doe je dat? Door gezien te worden. De kunst bij de zogenoemde guest post bomb is om killer content te maken voor zoveel mogelijk verschillende blogs. Neem contact op met alle reisbloggers die je kunt vinden en zorg dat ze rond dezelfde periode jouw content publiceren, uiteraard met een link naar andere artikelen op je blog. Jouw gezicht zal daardoor op meerdere plekken te zien zijn, waardoor lezers denken: ‘Ik zie die gast ineens overal, misschien moet ik hem ook maar gaan volgen’. Daarbij geeft het systeem waarmee Google jouw blog indexeert een enorme boost. Zorg dat je in al je gastartikelen naar verschillende content op je eigen site linkt, voor de perfecte Google-optimalisatie.


2. Naamsbekendheid

De guest post bomb is een goede manier om te beginnen, maar je maakt pas echt een klapper als je door grote mediamerken wordt opgepakt. Een link van de NOS naar je site zorgt voor tien keer de hoeveelheid traffic als een maand lang gastartikelen schrijven. Sta je eenmaal in het notitieboekje van de grote jongens, dan zul je keer op keer gevraagd worden om jouw visie te delen of gastartikelen te schrijven voor enorme sites. Zeker in het Engels kun je goed scoren. Hoe word je gezien? Pitchen, pitchen, pitchen. Bel, mail, stuur artikelen en zorg voor kwaliteit. Altijd.

3. Schematisch posten
Mensen houden van regelmaat. Zodra ze weten wanneer je wat post, zien lezers je al snel als een krant of tijdschrift met vaste rubrieken en publicatiepatronen. Ook de Google Goden zijn gek op regelmaat. De truc van Nick Wharton is om te zorgen voor enkel kwaliteitsartikelen. Geen opvullers, maar slechts twee uitstekende artikelen per week en een video. Zo heeft hij verschillende travelguides op zijn site staan, die elke maand weer voor tienduizenden bezoekers zorgen. Per maand scoort hij zo’n 100.000 unieke bezoekers, wat genoeg blijkt om die 5k binnen te harken.


4. Wees een baas op social media

Een inkoppertje, maar daardoor niet minder belangrijk. Voor Nick is Pinterest de belangrijkste bron van bezoekers. Niet gek, zijn prachtige reisfoto’s passen perfect in collages van velen. Zorg dat je zoveel mogelijk social media-kanalen gebruikt, post regelmatig en op de juiste tijden. Kik hier, hier en hier voor slimme Pinterest-toepassingen.

5. Huur een Virtual Assistant

Dit klinkt een beetje gek en is ook echt niet hetgeen je direct hoeft te doen, maar zodra je iets groter wordt kun je een assistent huren die je helpt om het werk te doen waar jij geen tijd voor hebt. Een PR-Virtual Assistant kan je bijvoorbeeld helpen met pitchen, terwijl een Social Media-VA allerlei tijdrovende taken uit handen neemt, terwijl jij de mooiste blogs en video’s maakt. Een lokale VA kan best prijzig zijn, maar in landen als India zijn de onkosten beduidend minder.

6. Volhouden

Het opbouwen en gezond maken van een blog kost tijd en toewijding. Je moet een blog beschouwen als je baby; die kun je ook niet even opgeven zodra het tegenzit. Houd vol, zorg voor kwaliteit en laat je zakelijke instinct het werk doen. The world is yours. 

 

Reageer op artikel:
Zo verdien je minstens 5k per maand als reisblogger
Sluiten