Redactie
Redactie Life 4 mei 2016

Zo scoor je de goedkoopste vliegtickets

Reizen is voor velen een aangename hobby. Een dure hobby, dat wel. Vooral de prijzen van vliegtickets zijn soms om te huilen. Toch zijn er genoeg trucjes die invloed kunnen hebben op de kosten.

Weten op welke dagen je het best kunt vliegen tot het slim gebruik maken van een zoekmachine; de onderstaande tips helpen jou bij het vinden van de juiste tickets.

Locatie

Vreemd, maar waar: dezelfde reis boeken vanuit een ander land kan de prijs aanzienlijk veranderen. Probeer Expedia.com.au (of een variant uit een ander land) bijvoorbeeld in plaats van Expedia.nl en check of het verschil maakt.

Zoekmachines

Diensten als Google Flight vergelijken prijzen met tijden, data en luchtvaartmaatschappijen. Ook bieden ze de mogelijkheid om de vluchten op een kaart te bekijken.

Verwijder cookies

Een nieuw venster helpt niet om vliegtickets goedkoper te maken, maar het kan er wel voor zorgen dat de prijs stijgt op basis van jouw vraag en het aanbod. Om dit te voorkomen, kun je de cookies wissen. Dit zijn kleine brokjes informatie die bedrijven inzicht geven in jouw zoekgedrag.

Veel airlines rekenen extra commissie voor een vlucht die geboekt wordt via een telefoon

Meldingen

Websites als Airfare Watchdog en CheapAir.com maken het makkelijker om een koopje te scoren, omdat ze direct een melding geven zodra de prijzen zakken.

Social Media

Vliegmaatschappijen delen regelmatig goede deals via Twitter en soms zelfs in kleinere groepen binnen Facebook. Voor dit soort deals moet je wel snel zijn, want aanbiedingen via social media vliegen de deur uit.

Directe websites

Sommige maatschappijen hanteren betere prijzen op hun eigen website. Volgens Mashable.com kan de prijzen zakken van 100 tot 400 dollar.

Geld terug

Het kan in sommige gevallen voorkomen dat je geld terugkrijgt zodra de tickets van jouw al aangeschafte vlucht in de uitverkoop gaan. Via Yapta kun je checken of jij recht hebt op een refund.

Weinig mensen reizen graag vroeg in de ochtend of laat in de avond

24 uur-regel

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je tot 24 uur van te voren cancelen, zonder boete. Indien de prijs van je ticket daalt, en je hebt geen recht op een refund, kun je de de vlucht gewoon cancelen en vervolgens de goedkopere variant aanschaffen.

Smartphone

Boek bij voorkeur niet via een smartphone. Veel airlines rekenen extra commissie voor een vlucht die geboekt wordt via een telefoon.

 

Tarieven

Ook het zoeken op tarieven  in plaats van bestemmingen, kan invloed hebben op de prijs. Gebruik Kayak’s explore tool om een kaart te bekijken met alle tarieven of Skyscanner’s Everywhere search tool voor een lijst met bestemmingen op basis van de goedkoopste vluchten.

Mix & match

Een reis boeken met twee verschillende airlines, kan flink wat schelen in je portemonnee. Oftewel: puzzelen.

Onbekend

Vergelijk de prijs ook met een onbekendere luchtvaartmaatschappij. Vaak bieden zij dezelfde vlucht voor een lagere prijs aan.

Vooral de dag waarop je wil vliegen, heeft invloed op de prijs

Tijden

Weinig mensen reizen graag vroeg in de ochtend of laat in de avond. Het resultaat? Goedkope tickets.

Hotel

Koppel je vlucht aan een hotelboeking. Uit recent onderzoek van de Airlines Reporting Corp blijkt dat het verschil kan oplopen tot 568 dollar.

Sparen

Het klinkt als iets wat je grootouders zouden doen, maar het sparen van punten of het scoren van kortingscoupons kan voor aanzienlijke korting zorgen.

Dag

Het is een discutabel punt, maar dinsdag blijkt uit veel onderzoeken de beste dag te zijn om te boeken. Nog meer invloed op de prijs, heeft de dag waarop je wil vliegen. Doordeweeks, niet tijdens vakanties en in de ochtend of avond is meestal goedkoper.

Reageer op artikel:
Zo scoor je de goedkoopste vliegtickets
Sluiten