Cigar stories #1: wazige rook

Een sigaar roken is als een goede whisky drinken; het vereist kennis en liefde. De komende weken legt sigarenliefhebber Ambroos Broer van CigarRadar.com in zes blogs uit hoe je van een voorzichtig geïnteresseerde roker verandert in een heuse pro. Welk soort sigaar is goed om mee te beginnen? Hoe ga je daar mee om (knippen/aansteken)? Wat voor drank past er goed bij? Oftewel: cut through the fog!

Je hebt vast af en toe een sigaar gerookt op oudejaarsavond. Gekocht bij de benzinepomp om de hoek. Hoewel het vooral makkelijk was om vuurwerk mee af te steken, deed een sigaar in je handen je een echte man voelen. Zoals elk jaar lukte het ook deze jaarwisseling niet om te genieten van je vers aangeschafte sigaar. Het was tenslotte min zeven buiten en de triljoen-klapper van je gekke oom, hielp ook niet echt me. Hoe houd je zo’n ding eigenlijk vast? Zeker met een fles champagne in je hand terwijl je ondertussen een paar mooie sierpijlen probeert af te steken.

Couple boxes of fine cigars - a great gift from best friend

Ondanks het geklootviool en alle afleidingen zat er zo nu en dan een moment van pure zen tussen. Momenten waarop de klappen van het vuurwerk veranderden in fluweelzachte vioolmuziek en je bevroren hand ineens volledig stabiel en op een stijlvolle manier naar je mond bewoog. De rook die vervolgens door je mond ging, smaakte naar nostalgie. Het riep herinneringen op aan de openhaard van het chalet waar je verbleef toen je voor de eerste keer op wintersport was.

Een maand later heb je een pokeravond met wat vrienden. Zij die het aandurven roken een sigaar. Het voelt al wat beter. Je zit comfortabel binnen met eenentwintig graden. Een prettige spanning hangt in de lucht. Pijpje bier op tafel, zak chips binnen handbereik en rustgevende beats op de achtergrond. Terwijl je voorzichtig in de sigaar knijpt, merk je dat deze stevig doch veerkrachtig is. Eigenschappen die je doen denken aan je meest dierbare ledemaat op de momenten dat ‘ie om aandacht schreeuwt.

iStock_000073460255_Large

Biertje nummer dertien en een heads-up met de enige vriend die niet van je mag winnen, laten je geloven dat je een sigaret aan het roken bent. Je neemt een serieuze hijs, inhaleert per ongeluk en hoest vervolgens de longen uit je lijf. Ondanks het ongemak, was de sigaar een gewaardeerd metgezel.

Je wilt meer en weet niet goed waar te beginnen in de wereld die wordt geregeerd door vooral oude mannen in beige kleding die praten over het verpauperde vandaag en volmaakte vroeger. Wees niet ongerust. De eerste stap is makkelijker dan je denkt. Neem de tijd en rust om een kwalitatief goede sigaar te roken die enkel vergezeld wordt van goed gezelschap en een vloeibare versnapering. Wil je beslagen ten ijs komen? De komende weken zullen de wazige rook doen opklaren.

Benieuwd naar alles blogs van Ambroos? Klik hier!

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
Cigar stories #1: wazige rook
Sluiten