Redactie
Redactie Life 15 jul 2018

How to: zo moet je water zuiveren uit een natuurlijke bron

In de serie MINI Adventures leren we van voormalig marinier Dennis van Dokkum alles over survivallen, van vuur maken tot navigeren. In deze video laat hij zien hoe water zuiveren uit een natuurlijke bron werkt.

How to: hoe zuiver je water?

Van voormalig marinier Dennis van Dokkum leren we alles over survivallen, van vuur maken tot navigeren. In deze video laat hij zien hoe water zuiveren uit een natuurlijke bron werkt.

Koken

De handigste manier van water zuiveren is natuurlijk water koken in een pannetje op een gasbrander, die je daarom tijdens een survivaltrip indien mogelijk bij je moet hebben.

Probeer het water uit een zo helder mogelijke bron te halen. Daarna kook je het ongeveer twee minuten. Dit doodt het grootste gedeelte van alle bacteriën. Mocht je gasbrander leeg zijn, dan maak je op deze manier zelf vuur.

Waterfilter

Een alternatieve methode is een waterfilter. Deze kun je op een fles draaien, nadat je die gevuld hebt met zo helder mogelijk water. Dennis gebruikt een filter van Sawyer, die je online voor ongeveer 30 euro kunt kopen. Dit filter verwijdert 99,99 procent van alle bacteriën.

Het water wordt door druk- of zuigkracht door een 0,1 micron membraan geleid en filtert zo de onzuiverheden eruit. Het met holle vezels gebouwde filter zuivert je drinkwater van bacteriën, zand- en kleideeltjes, planten(resten) en algen, protozoa, en cystes als Giardia, Cholera en Salmonella.

Maak water zuiveren niet te ingewikkeld

Er zijn heel wat alternatieve manieren. Eén daarvan is water door grind laten lopen, bijvoorbeeld in een plastic fles waarvan de onderkant is opengeknipt. In de praktijk werkt dit matig. Je haalt misschien het grove vuil uit het water, maar bacteriën en chemicaliën niet.

Zout zeewater

Zout zeewater zuiveren? Doe maar niet. Op industrieel niveau zijn hier dure technologieën voor nodig, koken in een pannetje is dus geen optie.

Mocht de nood toch aan de man zijn, dan is dit een manier om ontzilting zelf op kleine schaal uit te voeren: laat het water verdampen uit een pan. Zet een beker in de pan en zorg ervoor dat de rand boven het water uitsteekt.

Leg een stuk plastic over de beker en pan en plaats een steentje op de beker. Het verdampende water condenseert op het plastic en druppelt in de beker. Nadeel: duurt lang.

Risico’s ongezuiverd water drinken

Ongezuiverd water is natuurlijk sowieso geen goed idee. Niet alleen vanwege bacteriën en chemicaliën, maar ook vanwege kans op parasieten en virussen, waar je langdurig ziek van kan worden.

In ontwikkelingslanden moet je natuurlijk sowieso oppassen, daar kun je serieuze ziektes als Cholera oplopen door het drinken van onzuiver water. Maar ook in Nederland moet je uitkijken met onzuiver bronwater.

Vooral in gebieden met veel veeteelt kunnen er hoge concentraties nitraat en nitriet in het water zitten. Gevaarlijk voor je maag. Maar goed, het zou ook best opmerkelijk zijn om in een land met het beste kraanwater ter wereld uit een sloot te gaan drinken.

Reageer op artikel:
How to: zo moet je water zuiveren uit een natuurlijke bron
Sluiten