Redactie
Redactie Life 4 feb 2015

Zo maak je minder ruzie in je relatie

De dynamiek in relaties varieert per koppel. In sommige relaties valt zelden een overtogen woord, in andere relaties is het constant herrie. Sommige stellen hebben af en toe een aanvaring nodig om goed te blijven functioneren, maar ben jij van mening dat het in jullie relatie wel wat minder kan, let dan op. [Bron headerfoto: cityguideny.com]

Accepteer elkaar’s onvolkomenheden

Jullie hebben allebei punten die ergernis bij de ander opwekken. In het begin van je relatie probeer je hier verandering in aan te brengen; in je eigen gedrag en ook in dat van haar. Er komt een punt in je relatie waarop je moet accepteren dat zij altijd haar ‘dingetjes’ zal blijven houden die jou ergeren. Andersom ook. Accepteer elkaar’s onvolkomenheden want je hier tegen verzetten is zinloos. Voorkom ruzies op basis van deze punten.

Communiceer duidelijk, direct en vooraf

Verwijten achteraf, daar heeft niemand iets aan. Althans, niet als je deze punten al eerder had kunnen constateren. Zit iets je dwars? Spreek het uit; krop het niet op. Veel mannen zijn binnenvetters en laten irritaties oplopen tot een kookpunt. Door direct op een duidelijke en respectvolle wijze uit te spreken wat je vindt, zul je niet altijd een aanvaring kunnen voorkomen. In veel gevallen echter ook wel en zelfs als het escaleert, is het altijd minder erg dan zo’n ruzie waarin jullie achteraf allerlei verwijten naar elkaar’s hoofd slingeren. De stellen met de minste ruzie, zijn vaak de stellen die het beste communiceren.

[Bron foto: Huffingtonpost.com]

Leer van eerdere fouten

Het klinkt misschien klinisch en zakelijk maar wanneer de gemoederen bedaard zijn, is het goed om alles uit te spreken en te analyseren. Wat ging er fout en waarom hadden jullie ruzie? Had dit voorkomen kunnen worden? En zo ja: wat kun je de volgende keer doen om een nieuwe ruzie te voorkomen?

Leer de ander kalmeren

In een ruzie zijn er dingen die je wel en niet moet doen. Wat die dingen zijn, hangt geheel van de ander af. Tegen sommige vrouwen kun je in het heetst van de strijd beter even niets zeggen, andere vrouwen komen sneller tot bedaren als je in hun emoties meegaat en weer andere vrouwen kalmeren sneller wanneer jij rustig je punt maakt. Wat werkt wel en niet bij jouw vriendin/vrouw? Leer haar in dit opzicht kennen en gebruik deze kennis wijs.

Weet wat haar irriteert

Haar kunnen kalmeren is één ding; ervoor zorgen dat ze überhaupt niet flipt, is weer iets anders. Voorkomen is beter dan genezen. Soms kun je met jouw manieren haar door het lint krijgen. Natuurlijk ligt dit deels aan haar, maar ook aan jou: als je weet welke dingen haar irriteren, kun je deze achterwege laten. Het is niet altijd de makkelijkste oplossing in eerste instantie maar op de lange termijn hebben jullie hier allebei profijt van.

Laat je niet provoceren

In een ruzie gooi je soms lelijke dingen in de strijd. Net zoals jij dingen hebt die haar irriteren, zijn er dingen die zij doet waardoor jij kwaad wordt. Wellicht weet zij welke dingen dit zijn en gebruikt ze die bewust tegen je. Bewust of onbewust: laat je hierdoor niet provoceren. Laat je niet meeslepen in een overemotioneel drama, dit lost echt niets op. Blijf kalm, tel tot tien en zoek altijd naar een oplossing in plaats van een escalatie.

[Bron foto: justnonsensethings.com]

Zet er een punt achter

Het einde van een ruzie moet ook echt een einde hebben. Er moet een oplossing komen, in welke vorm dan ook. Laat niets open, want dan komt het geheid terug. Zet er een duidelijke punt achter, zo minimaliseer je de kans dat je in de toekomst wéér ruzie over hetzelfde onderwerp krijgt.

Bied je excuses aan en geef een compliment

Natuurlijk lukt het je niet om direct na een ruzie je excuses aan te bieden of haar een compliment te geven. Trouwens: het hoeft natuurlijk niet altijd jouw schuld te zijn. Heb jij echter wel een aandeel gehad in de ruzie waarvoor jij je kunt verontschuldigen, doe het dan. Als de ruzie is afgesloten en jullie de emoties weer volledig in de hand hebben, doe je er verstandig aan je gedrag nog eenmaal te benoemen en je hiervoor te verontschuldigen. Vind je dat zij de situatie of bepaalde aspecten goed heeft aangepakt? Spreek dan je waardering uit.

Focus op het positieve

Je kunt proberen een ruzie zo goed mogelijk aan te pakken: ruzie in je relatie voorkomen, werkt natuurlijk nog veel beter. Stellen die veel ruzie maken, doen precies dat: veel ruzie maken. Focus je daarom vooral op alle leuke dingen, ervaar en benoem deze bewust. Als je het samen het grootste gedeelte van de tijd naar je zin hebt, zul je veel minder vaak ruzie maken en zullen escalaties eenvoudiger kunnen worden opgelost.

Reageer op artikel:
Zo maak je minder ruzie in je relatie
Sluiten