Jan
Jan Wheels 26 feb 2019

Video: zo lossen autonome auto’s het fileprobleem eenvoudig op

Heb je ooit gedacht dat het fileprobleem in Nederland opgelost zou kunnen worden? Waarschijnlijk niet. Toch gaat het gebeuren, als we de wetenschap mogen geloven. Verbazingwekkend genoeg komt de oplossing niet uit de hoek van het aanleggen van meer wegen of andere verkeer bevorderende maatregelen. Het enige wat nodig is zijn een paar autonoom rijdende wagens. Elon Musk als probleemoplossend vermogen dus.

Zelfrijdende auto’s lossen files op

Waar de mens zich decennialang het hoofd over brak, wordt eenvoudig opgelost door een aantal autonoom rijdende wagens. Dat is in ieder geval de conclusie van een onderzoek naar het fileprobleem door een aantal wetenschappers. Geheel in stijl hebben ze een videogame-achtige interface gemaakt. Een simulatieprogramma creëerde een aantal denkbeeldige verkeerssituaties waarbij de onderzoekers een aantal auto’s vervingen door autonoom rijdende wagens.

Kunstmatige intelligentie maakt de file overbodig

Om het geheel een wat meer realistisch beeld te geven, werden ook de stoplichten voorzien van kunstmatige intelligentie en voilà: het fileprobleem werd spontaan opgelost. Door de techniek werd niet alleen het fileprobleem opgelost, maar werd het voor auto’s ook mogelijk om harder te kunnen rijden. 🔥 Overigens zorgen semi-autonome auto’s voor meer seks achter het stuur.

Gedragspatronen doorbreken

Doordat de kunstmatige intelligentie het rijgedrag analyseert, kunnen bestaande patronen worden doorbroken. Op die manier is het van te voren te berekenen wat de nieuwe verkeerssituatie zal zijn zodat de systemen daar al in een vroeg stadium op kunnen anticiperen. Belangrijkste les: minder hard remmen en minder snel optrekken en schakelen. De video is gepubliceerd door Science MagazineLees hier meer over het onderzoek.

AI trained to control traffic

Watch just a few self-driving cars stop traffic jams. Artificial intelligence-powered cars can put the brakes on stop-and-go traffic.

Froot

Reageer op artikel:
Video: zo lossen autonome auto’s het fileprobleem eenvoudig op
Sluiten