Redactie
Redactie Geld & Carrière 2 apr 2016

Zo leer je communiceren als James Bond

Effectieve communicatievaardigheden zijn essentieel om succes te vergaren. James Bond weet als geen ander hoe hij zijn doelen moet bereiken, zonder de oren van je kop te praten. Deze acht technieken leren je effectief communiceren, zoals de fictieve Secret Intelligence Service agent ook doet.

Verschijning is belangrijk

Niet iedereen heeft het genoegen om rond te wandelen in maatpakken van Tom Ford, maar ook zonder een peperdure outfit heeft je verschijning invloed op de communicatie met een persoon. Bond verschijnt altijd feilloos op de bühne, staat recht, kijkt z’n gesprekspartner in de ogen aan en blijft te allen tijde een gentleman. Gevolg? Hij komt krachtig en overtuigend over. Een groot voordeel tijdens een zakelijk gesprek.

Breek het ijs

Er is veel veranderd sinds de eerste Bond-film, maar de humor is altijd gebleven. James Bond beschikt over een subtiele vorm van humor, die hij gebruikt om het muurtje van de gesprekspartner voorzichtig af te breken en vertrouwen te winnen.

Luister goed

Dit klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Bond is vrijwel nooit degene die veel praat. Hij zorgt voor een open houding, stelt de juiste vragen en laat z’n gesprekspartner ratelen. Degene die praat ervaart vaak een gevoel van macht, terwijl-ie in feite leegloopt en jou de informatie geeft die je nodig hebt.

Spiegel

Lichaamstaal zegt veel over onze interesse en betrokkenheid bij een gesprek. Indien je aanvoelt dat je niet lekker connect met je gesprekspartner, probeer dan te ‘spiegelen’ met de persoon voor je. Dit helpt je om de verstandhouding op te bouwen op een niet-bedreigende manier.

Onderdruk negatieve emotie

Als je op een meningsverschil stuit, kunnen verkeerde emoties grote gevolgen hebben. Bond is in het openbaar vrijwel emotieloos, wat in het echte leven een tikkie overdreven is. Je bent immers  geen robot. Toch is het wel zaak om je emoties te onderdrukken als je serieus genomen wil worden. Uit je ongenoegen op een subtiele manier, maar blijf altijd overtuigend. Teveel emoties kunnen veel verwarrende signalen afgeven, dus het loont de moeite om tijdens een gesprek kort een momentje te pakken om je gedachten te ordenen zodat je helder en overtuigend voor de dag komt.

Wees voorzichtig met handgebaren

Bond houdt z’n handgebaren klein en past het alleen toe indien het echt iets toevoegt aan het gesprek. Op die manier voorkom je verkeerde signalen en houd je controle over de situatie. Bovendien: door spaarzaam met gebaren om te gaan, hebben de gebaren die je wél maakt extra impact.

Let op signalen

Het ‘lezen’ van mensen is een essentieel onderdeel van het werk van James Bond. Ook voor jou kan het handig zijn om de signalen die je gesprekspartner afgeeft goed in de gaten te houden. Iedereen communiceert ook non-verbaal middels oogcontact (of juist niet), intonatie, stemhoogte, handgebaren en houding. Door de signalen te analyseren, kun jij perfect anticiperen op de situatie en zo meer voordeel uit het gesprek halen.

[FB_AANJAGER]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo leer je communiceren als James Bond
Sluiten