Joris van Velzen
Joris van Velzen Kleding 14 jul 2014
Leestijd: 3 minuten

Zo kies je de juiste revers

De blazer of het colbert is misschien wel het meest complexe kledingstuk van de man. Wanneer je een pak koopt, moet alles kloppen. Veel heren kijken naar de stof, de pasvorm, de knopen en de kleur, maar vergeten de revers. De revers zijn zeker van belang en zeer bepalend voor de uitstraling van het pak. Hieronder lees je alles over de revers, zodat je altijd de juiste blazer of colbert pakt.

Dit zijn de meest voorkomende pakken die wij kennen. Van links naar rechts zie je de notch, peak en shawl revers.

De notch revers

De notch is de meest voorkomende revers die wij kennen. De revers heeft een inkeping van 75 tot 90 graden en leent zich om die reden goed voor dassen. Bij de notch moet je rekening houden dat de breedte van de inkeping past bij je lichaamsbouw. Veel pakken die vandaag de trend voeren, zijn slank uitgesneden pakken, voor de wat tengere man. Bij de aankoop kun je dit zien doordat er geen openingen ontstaan rondom de hals en borst.

Met variaties ben je vrij beperkt wanneer je de notch draagt, maar dat houdt ook in dat je niet vaak de fout in kunt gaan. Een leuk aspect dat steeds vaker door ontwerpers wordt toegepast zijn de verschillende stoffen, zoals een satijnen of leren revers. Op deze manier kun je toch een eigen touch van je persoonlijkheid aan je pak geven, zonder een das te hoeven dragen.

Wanneer je enkel één pak hebt, ga dan voor de notch, twee knopen in de kleur navy of grijs. Als je deze tip op volgt ben je altijd verzekerd van een tijdloos pak, dat je overal kunt dragen.

Manners’ keuze voor notch

De peak revers

De peak kent een mooi verhaal en is dan ook terug te herleiden naar de zestiende eeuw waarin Lodewijk de XIV een frock coat droeg. De koning wilde er chique uit zien, maar wanneer het te warm was, wilde hij zijn jas niet uit hoeven te doen. Daarbij kwam nog dat wanneer het regende, hij geen natte wenste. Hij stelde zijn beste kleermakers beschikbaar om een kledingstuk te maken dat dit dekte en zo werd de peak geboren.

De single-breasted peak kennen wij als de smoking die nog steeds wordt gedragen bij gala’s. Maar we zien deze stijl ook terug bij de double breasted pakken die de afgelopen jaren zijn comeback maken en zeer populair zijn bij de wat jongere pakkendrager.

Hoe ‘peaky’ mag de peak zijn? Dit heeft alles te maken met jouw lichaamsbouw. Als je smal bent, dan zal een kleinere peak je geweldig staan. Heb jij een bredere bouw, ga dan voor een bredere peak. Ook kun je met de peak optisch veel winnen wanneer je een paar kilo’s te veel hebt of vrij kort bent. Om dit te creëren zul je een jasje moeten dragen waarbij de revers eindigt op je sleutelbeen. Wil je dit effect nog meer versterken, ga dan voor een donker pak.

Manners’ keuze – Peak

De shawl revers

De shawl heeft een vrij elitair verleden en wij zien ‘m haast niet meer in het moderne modebeeld. Dit is te wijten aan de vervlogen tijden van de gentlemen’s clubs waarbij de gasten enkel in pak binnen werden gelaten.

De shawl heeft een vrij klassieke uitstraling en is voor cocktailavonden of een echte gentlemen’s gelegenheid een geweldige keuzen. Dit pak heeft dan ook de voorkeur om te worden gedragen met een bowtie.

Manners keuze shawl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo kies je de juiste revers
Sluiten