Redactie
Redactie Eten & Drinken 11 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Zo investeer je in single malt whisky (en maak je winst)

Er is een tekort aan single malt whisky. Tien jaar geleden was de vraag naar whisky namelijk aanzienlijk lager waardoor distilleerderijen besloten om minder te produceren. Inmiddels is de gouden vloeistof populairder dan ooit en dat levert problemen op. En voordelen, want investeren in single malt whisky kan behoorlijk lucratief worden.

Een vaatje behoorlijke single malt whisky produceren kan gerust meer dan een decennium duren, dus naar verwachting blijft het tekort nog tien tot vijftien (!) jaar aan. Wie nu een mooie fles op de kop tikt, kan zich wellicht over een paar jaar rijk rekenen. Een grote portemonnee is niet per se nodig. Ook met een kleiner budget kun je al aan de slag.

Het gemiddelde rendement uit een fles whisky was in 2015 zo’n 15.1 procent, maar de percentages stijgen regelmatig tot boven de 50 procent. De tien beste whisky’s wisten zelfs een rendement van 300 procent te scoren. Dan wordt het ineens wel heel verleidelijk om de fles dicht te houden. ‘Ik kocht drie jaar geleden een Glenfarclas uit 1954 voor 800 euro. Die is nu ruim 2000 euro waard. Maar dat ga ik er niet voor krijgen: ik heb ‘m vorig jaar opgedronken’, aldus liefhebber Thomas Fyhr tegen NOS. ‘Spijt? Zeker niet. Whisky moet je drinken.’

Hoe werkt het?

Investeren met een klein(er) budget is niet moeilijk. De website World Whisky Index biedt namelijk de mogelijkheid om whisky’s te kopen en verkopen. Zoals gezegd: single malts zijn vooral populair en gaan vermoedelijk flink in waarde stijgen.

Vooral de special editions en series zijn het investeren waard. Op korte termijn zijn de winsten veelal niet om over naar huis te schrijven. Geduld wordt beloond. ‘Ik heb nog nooit gezien dat de markt zo krap is’, zegt Patrick van Zuid van Zuidam Distillers tegen NOS. ‘Maar vergis je niet: de totale export van whisky uit Schotland is gedaald. Er is vooral vraag naar een bijzonder en exclusief product, met een goed verhaal.’

Tips

Het internet staat vol met informatie over bijzondere whisky’s en ook specialisten kunnen je goed adviseren. De volgende punten kun je in het algemeen als richtlijnen beschouwen.

  • Whisky’s van gesloten distillerijen zijn populair, net als whisky uit de jaren 80 (want die raakt op).
  • Eenmalige uitgaven zijn uiteraard gewild
  • De eerste batch van een nieuwe distillerij is vrijwel altijd een knaller
  • Grote oplages zijn niet boeiend. Hoe kleiner het aanbod, hoe hoger de prijs
  • Zoek naar whisky’s die genummerd zijn en kies een zo laag mogelijk nummer

Connecties

Je zult dus óf nu een aantal mooie flessen single malt whisky met toekomstpotentie op de kop moeten tikken, óf een verborgen pareltje weten te vinden. Bij die tweede optie, helpen connecties. Heb je ingangen, kanalen en mensen in the scene? Waar kun jij voor een redelijke prijs een fles (exclusieve) whisky kopen die je ook nog eens (in de toekomst) met een goede marge kunt verkopen? Eén ding staat vast: de flessen die bij veel slijterijen staan, zullen niets gaan doen in de toekomst.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.