Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 30 okt 2018
Leestijd: 5 minuten

Dankzij deze 9 tips verblind je straks iedereen met je stralend witte lach

Rook je en drink je veel koffie of thee, dan zal je ongetwijfeld bekend zijn met de invloed van die producten op je tanden. Dergelijke aanslag is niet zomaar weg te poetsen. Het andere nadeel is dat dergelijke stoffen de kwaliteit van je gebit aantasten. Veel en goed poetsen helpt, alleen is daar niet altijd voldoende tijd voor. Daarom gaan je helpen om wittere tanden te krijgen.

De voordelen van een stralende glimlach

Een stralende lach ziet er niet alleen geweldig uit, het kan ook je kansen verbeteren bij het aanknopen van nieuwe relaties of het versieren van een mooie vrouw. Je glimlach is immers één van de zaken waar een vrouw op let. Of je het nu leuk vindt of niet. Volgens een recente studie van Match.com zegt 71 procent van de vrouwen dat ze een man beoordelen op basis van zijn gebit. Met andere woorden: een briljante glimlach maakt je aantrekkelijk. “Een glimlach kan heel uitnodigend zijn, een wittere glimlach is boeiend en opwindend”, zegt Arthur Glosman, tandarts in Beverly Hills.

Daten is overigens niet het enige waar wittere tanden een sleutelrol spelen. Kelton Research, een onafhankelijk onderzoeksbureau, ontdekte dat jouw glimlach ook kan bijdragen aan het veiligstellen van die lang gekoesterde droombaan. Resultaten hebben aangetoond dat sollicitanten 58 procent meer kans hebben op een baan en 53 procent meer kans op een salarisverhoging als hun tanden mooi wit zijn. “Het hebben van een mooie glimlach laat zien dat je persoonlijke verzorging belangrijk is voor je”, zegt Dr. Glosman.

Je tanden bleken of juist niet

Natuurlijk zijn er de gebruikelijke bleekmethoden voor het ultieme resultaat: tandpasta, mondwater en dure professionele behandelingen. Er zijn ook eenvoudige, alledaagse gewoonten die je kunnen helpen. Hier zijn negen eenvoudige manieren om je tanden wit te maken en hoe je ze ook meteen goed en gezond houdt.

1. Gebruik van baking soda vermijden

Zuiveringszout kan dan wel een veelzijdig reinigingsmiddel zijn voor je huis, maar niet voor je tanden. Deze chemische verbinding is een schuurmiddel, wat betekent dat het vlekken helpt verwijderen, maar het kan ook schadelijk zijn. Na langdurig gebruik kan het het glazuur beginnen weg te slijten, waardoor je tanden juist donkerder worden. En behalve tijdens Halloween, zijn donkere tanden echt geen gezicht.

2. pas op met donkere voedingsmiddelen

Er zijn een aantal verrassende voedingsmiddelen en kruiden die de in Manhattan wonende tandarts Dr. Debra Glassman op haar “Do not Eat” -lijst zet. Vermijd donkere sauzen, bosbessen en sojasaus, zegt ze. Deze producten kunnen zeer donkere pigmentatie vlekken veroorzaken. Eet je ze wel, poets dan snel na de maaltijd je tanden.

3. Ook verboden: energiedrankjes

In aanvulling op de gebruikelijke producten zoals koffie, thee en rode wijn, doe je er goed aan om energiedrankjes in de schappen van de supermarkt te laten staan. Hoe vreemd het ook klinkt, de suiker in dergelijke drankjes is nog geeneens de echte boosdoener. Energiedrank bevat namelijk ook veel zuren welke een eroderende effecten hebben op je tanden. Met andere woorden, de kans op gaatjes is extra groot. Kan je absoluut niet zonder je dagelijkse blikje energie, gebruik dan een rietje zodat de kans minimaal is dat de energiedrank in aanraking komt met je tanden.

Wat je absoluut wel moet/mag doen:

Niet alles is verboden, er is juist een heleboel wat je kan doen om problemen met je gebit te voorkomen:

4. Gebruik tijdig een nieuwe tandenborstel

Een wittere glimlach kan net zo eenvoudig zijn als het weggooien van je oude tandenborstel. Volgens Dr. Glosman althans. “Vervang elke drie maanden je tandenborstel, of zodra je ziet dat de meeste borstelharen beginnen te buigen en er versleten uitzien.” Nadat de borstelharen zijn versleten, verliest je tandenborstel zijn goede werking.

5. Poets je tong

Tanden poetsen is natuurlijk verstandig, maar vergeet je tong niet. Hoe gek het ook klinkt, het goed poetsen van je tanden alleen, zorgt niet voor een frisse adem. Ook de tong speelt een belangrijke rol. Dr. Glassman zegt dat het ook kan helpen om vlekken te voorkomen. Je tong verzamelt bacteriën, wat uiteindelijk kan leiden tot verkleuring. Gebruik een zachte tandenborstel en maak lange slagen vanaf de achterkant van de tong, spoel je steeds goed af anders zou je de bacteriën die op de borstel zijn opgevangen weer gaan verdelen.

6. Afspoelen met appelazijn

Hoewel het niet zo effectief is als andere, meer gangbare whitening-behandelingen, is het een natuurlijke en organische manier om een ​​gezonde glimlach te behouden. Dr. Glassman adviseert om twee delen water te mengen met één deel appelazijn en de oplossing een minuut rond te spoelen in je mond.

7. Eet rauw fruit en groenten

Het eten van fruit, groenten en ander knapperig voedsel is goed voor je lichaam en je tanden. Dr. Glosman zegt dat het eten van noten, rauwe wortels, appels en bloemkool kan helpen om je tanden schoon te houden doordat het vlekken kan verwijderen op het oppervlak van je tanden. Ook tandplak kun je op die manier eenvoudig bestrijden waardoor de kans op cariës (gaatjes) minder groot is.

8. Gebruik gel trays in plaats van strips

Deskundigen zijn verdeeld over de effectiviteit van whitening strips. Dr. Glassman zegt dat ze geen fan is van strips omdat ze de bleekpasta vaak niet gelijkmatig verdelen. De tanden zijn meestal het donkerst in de buurt van de tandvleeslijn, waar de strips niet kunnen komen. In plaats daarvan raadt ze aan om een gel tray te gebruiken.

Spoel met water na het eten van sinaasappels

Hoewel ze goed zijn voor vitamine C, bevatten citrusvruchten, zoals citroenen en limoenen, zuur dat het tandglazuur aantast. Hierdoor kunnen tanden gemakkelijker verkleuren. De oplossing? Zorg ervoor dat je je mond meteen uitspoelt met water na het eten van deze vruchten om het destructieve zuur van je tanden te spoelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Men's Health

Reageer op artikel:
Dankzij deze 9 tips verblind je straks iedereen met je stralend witte lach
Sluiten