Redactie
Redactie Life 17 mrt 2018

Zo flirt je als een heuse gentleman

Roel is al de man achter de New Tailor, een high-end herenmodezaak in Amsterdam en Utrecht. Naast ondernemer is hij een meester in zijn vak en heeft hij ook het een en ander te zeggen over stijl, mode en etiquette. Dit heeft hij eerder gedaan in de boeken Business Etiquette 3.0 en Het Blauwe Boekje. In deze column-serie deelt hij tweewekelijks extracten uit deze boeken. 

Je staat in een kroeg, je bent op een eerste date of je hebt online contact met iemand. Je wil graag laten weten dat je interesse hebt in de andere persoon, maar hoe doe je dat? Juist, door te flirten! Voor de een is flirten een levensstijl, voor de ander juist een onmogelijke opgave. Een complimentje, een glimlach of een knipoog: flirten kan op verschillende manieren. Het begint in ieder geval met (oog)contact en ja, op gegeven moment moet je ook wat zeggen. Etiquette is feitelijk flirten voor gevorderden. Als je goed kan flirten, dan snap je ook de etiquette. Laat andere in hun waarde, wees aardig, houdt de persoonlijke ruimte in acht, raak iemand niet te snel aan en bovenal zorg dat de ander ontspannen is en blijft. Trek vervolgens steeds iets meer aandacht. Dus niet direct op het doel af.

Flirten is de lakmoesproef voor elegantie

Flirten is, naast eten, voor velen een van de aangenaamste bezigheden die er zijn. Flirten is de lakmoesproef voor elegantie. Parijzenaren zijn er daarom veel beter in dan Purmerenders. Flirten is een belofte die in de meeste gevallen nooit wordt ingelost. Alles draait om subtiliteit, spanning, charme en gratie. Krijg je een heer of dame in het vizier, bedenk dan dat flirten het doel op zich is. Zorg voor een veilige omgeving, tijd en voldoende conversatieonderwerpen. Het eerste contact is oogcontact. Gebruik dus vooral jouw ogen. Na drie seconden moet je iets zeggen, al is het maar ‘goedendag’. Mocht er meer gebeuren, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen, maar het is niet het doel op zich. Oefen met de bediening in een restaurant, wellicht dat de service dan ook verbetert. Er is niets mis met flirten op de werkvloer of in zakelijke situaties ondanks de #metoo discussie.

De gent-style

Een glimlach en een attente opmerking kunnen veel gedaan krijgen. Blijf positief, poch niet en bovenal: bedel niet om complimenten. Uit onderzoek blijkt zelfs dat flirten effectiever is dan er goed uit zien alhoewel dat natuurlijk ook helpt. Laten zien dat je beschikbaar bent, zelfvertrouwen en interesse hebt, vergroot je jouw aantrekkelijkheid, zowel voor mannen als vrouwen.

Probeer zo natuurlijk mogelijk te zijn. Mensen hechten meer belang aan een non-verbale boodschap dan een inhoudelijke. Boosheid, blijdschap en walging hebben universele gezichtsuitdrukkingen. Oefen dus een beetje voor de spiegel. Je laat met lichaamstaal nu eenmaal meer zien van jouw intenties en impliciete gevoelens. Zit of sta rechtop en houd oogcontact als je met iemand praat. Fixeer de ander niet door constant te staren, maar als je luistert doe je dat wel. Met uw ogen en gebaren kun je laten merken dat je iets al dan niet begrijpt en zelfs het gesprek sturen. Als het allemaal goed gaat, zul je merken dat je vooral oog hebt op die punten waar je het over eens bent. Praat je allebei net zo snel. Lach je om dezelfde grappen enzovoorts. En als dat dus allemaal goed gaat, krijg je wellicht meer voor elkaar. Wordt dus heel goed in flirten. Want als je dat goed kan, snap je de etiquette. Probeer het dus dagelijks.

Reageer op artikel:
Zo flirt je als een heuse gentleman
Sluiten