Redactie
Redactie Accessoires 11 mei 2016

Zo creëer je goedkoop een vette vintage watch

Enig realisme is ons niet vreemd, ook niet qua horloges. Hoewel wij graag schrijven over de Speedmasters, Submariners en Luminors van deze wereld, en jij hier ongetwijfeld ook graag over leest, besteden wij met net zo veel plezier aandacht aan hoe je met een écht bescheiden budget een vette vintage watch creëert. Bij dezen!

Stap 1: het vinden van een vintage horloge

Er zijn letterlijk duizenden horlogemerken en nog veel meer modellen. Dat is nu zo en dat was vroeger niet anders. Ook toen had je betaalbare horloges waarvan vele nu nog een stuk betaalbaarder zijn. Natuurlijk zijn daar de vintage watches van de bekende, luxe merken of de exclusieve limited editions. Die mag je voor nu buiten beschouwing laten. Wil jij voor weinig geld gewoon een goed ogende vintage watch, richt je dan precies daarop: een goed ogende vintage watch. Wie zoekt, vindt talloze obscure of ogenschijnlijk merkloze horloges die er gewoon erg tof uitzien. Vaak betreft het ook nog eens authentieke handopwinders.

De onderstaande foto’s zijn het resultaat van een snelle greep uit het aanbod van deze week op Catawiki, één van de vele plekken waarom consumenten horloges kunnen kopen en verkopen.

Niet elk horloge zal je smaak zijn, maar deze foto’s illustreren hoe eenvoudig het is om een vintage horloge te vinden. Sommige exemplaren zijn (zo goed als) nieuw maar ogen vintage, andere exemplaren zijn daadwerkelijk vintage horloges uit de jaren 50 of 60. Er zitten zelfs betere merken als Universal Genève en Zenith tussen. Alle horloges uit de bovenstaande fotogalerij zijn beschikbaar tussen de 20 en 300 euro.

Stap 2: upgraden met een unieke band

Het vintage horloge dat je koopt, heeft waarschijnlijk wat krassen en gebruikssporen. Dat hoeft geen bezwaar te zijn. Ook wat patina (grijsgroene oxidatielaag) zal eerder regel dan uitzondering zijn. Het geeft allemaal niet, zolang jij met deze kleine imperfecties kunt leven. En laten we eerlijk zijn: ze vormen toch ook een beetje het unieke karakter van een echte vintage watch.

Zeer waarschijnlijk heeft de band van het horloge de tand des tijds het minst doorstaan, vooral wanneer de originele band er nog om zit. Dit is helemaal niet erg. Sterker nog: dit biedt kansen om jouw horloge voor relatief weinig geld te upgraden. De kracht van een goede band, moet je niet onderschatten. Je kunt jouw vintage watch upgraden en naar jouw smaak aanpassen met een nieuwe band. De keuze is ook hier enorm: van authentieke vintage leren banden, tot nieuwe exemplaren van leer, rubber, mesh, staal of NATO-straps. De onderstaande bandjes hebben wij gevonden bij De horlogebanden specialist.

Ook bij de bandjes geldt: de variatie is groot en een nieuwe band hoeft je niet meer dan een paar tientjes te kosten. Een nieuwe horlogeband biedt je de mogelijkheid om een eigen touch aan je vintage horloge te geven. Je kunt kiezen voor een bijpassende band of juist contrasteren met een kleur of een modernere band.

De keuze is geheel aan jou, maar één ding is zeker: voor enkele tientjes tot maximaal een paar honderd euro loop jij met een (unieke) vintage klok om de pols.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo creëer je goedkoop een vette vintage watch
Sluiten