Redactie
Redactie Stuff 9 okt 2018

Zo creëer je de ultieme slimme woning/smart home

The internet of things: alles wordt verbonden met het internet. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Het betekent simpelweg dat steeds meer gebruiksvoorwerpen kunnen ‘communiceren’ via het internet en dus op afstand zijn te bedienen. Hieronder leggen we uit hoe je een slimme woning creëert. 

Om een smart home in te richten, heb je allereerst een centraal aansturingspunt nodig – een zogenoemd basisstation. In de regel is dat een smartphone, waarmee je via verschillende apps de slimme apparaten kunt aansturen. Een andere, nog efficiëntere optie, is een slimme speaker. Kies een variant die klaar is voor een voice assistant, zodat je via spraakcommando’s alle apparaten kunt bedienen. Denk aan de Google Home, Amazon’s Alexa, Apple’s Homepod of de Sonos One/Sonos Beam (een review van deze speaker lees je hier).

Laatstgenoemde kan de voice assistant van zowel Google, Apple als Amazon draaien. Het nadeel: deze voice assistants zijn in Nederland nog niet beschikbaar voor speakers, dus je zult met een VPN moeten werken. In het laatste kwartaal van dit jaar verschijnt de Google Assistant wel in Nederland (nu alleen nog beschikbaar op smartphones).

Wat wordt de volgende stap? Apparaten waarmee je jouw woning daadwerkelijk slim maakt. Allereerst kun je natuurlijk je TV aansluiten, dat is niks nieuws onder de zon. Verder kun je een slimme woning indelen in de volgende categorieën: thermostaten, verlichting, beveiliging, verbruiksmeters en schakelaars. Ook bieden allerlei fabrikanten verschillende type slimme huishoudapparatuur aan. Denk aan wasmachines, koelkasten en zelfs raambedekking. Er is geen beperking meer.

Verlichting, muziek en thermostaat

Terug naar de slimme woning. Philips Hue is met afstand het meest populair om de verlichting mee te regelen. De lampen zijn in alle vormen en maten te verkrijgen, zijn – logischerwijs – te verbinden via wifi en kunnen verschillende kleursettings vormen. Vervang je huidige lampen simpelweg door de Hue-lampen en geef je woning de sfeer waar je naar verlangt. Zodra Google’s voice assistant beschikbaar is voor slimme speakers (de Google Home komt eind oktober naar Nederland, maar je kunt hem nu al bestellen), kun je met één spraakopdracht heel de woning verlichten in de sfeer die jij wil.

Muziek regel je via de slimme speaker zelf of koppel je via bluetooth of wifi aan elkaar. Connect je favoriete streamingdienst en spelen maar! Een derde, veel gebruikte optie is de slimme thermostaat. En zijn talloze opties beschikbaar, allemaal met hun eigen slimme opties. Een thermostaat bedien je meestal (op afstand) via je smartphone, maar zou eveneens in de nabije toekomst via een spraakassistant aangestuurd kunnen worden.

Beeld, geluid, licht en het klimaat vormen de belangrijkste peilers en zijn de met de bovenstaande set-up gecoverd. Je kunt het nog verder uitbreiden met beveiligingscamera’s, beveiligingssensoren en allerhande schakelaars die je aan verschillende apparaten kunt koppelen, maar dat is een stap voor de volgende keer.

Reageer op artikel:
Zo creëer je de ultieme slimme woning/smart home
Sluiten