Redactie
Redactie Advertorial in archief 5 okt 2016
Leestijd: 4 minuten

Zo bouw je thuis een New York-style pizza

Rond de BBQ zijn we ineens allemaal een chef-kok, maar als het op een pizza neerkomt besluiten we massaal een afhaal-variant te halen. Niet erg, op z’n tijd, maar hoe tof is het om je zelfgemaakte pizza (lees: precies zoals jij ‘m wil hebben) te maken?

Miele daagt je uit om weer een keer de handen uit de mouwen te steken door een New York-style pizza te bouwen. En maak je over die tomatensaus- en vetvlekken maar geen zorgen, want met de was komt het wel goed.

Het zijn de klassieke pizza-tentjes en de typische pizzabakkers die New York de pizza-hoofdstad van de wereld maken. Niemand kan dit beter bevestigen dan de mannen van The New York Pizza Project; ooit een blog en nu ook een koffietafelboek. Zij hebben meer dan 120 shops in The Big Apple bezocht om ze op een unieke manier vast te leggen.

Uiteraard is het ontzettend lastig om precies de specifieke smaak en sfeer te creëren, zoals de authentieke pizzabakkers in NYC dat doen. Een pizza gebaseerd op de legendarische slices aldaar kun je daarentegen met gemak thuis maken, aldus Frank Pinello, eigenaar van Brooklyn’s Best Pizza. Hij is verantwoordelijke voor het onderstaande – super simpele doch authentieke – recept.

Daar gaan we!

Stap 1:
Scoor wat deeg bij een lokale pizzeria. De supermarkt-varianten zijn bijna nooit zo lekker van smaak en zelf deeg maken is een kunst op zich. Daarbij bespaart het je een hoop gedoe en rommel in de keuken.

Stap 2:
Het uitrekken van het deeg tot een mooie cirkel kan een behoorlijke uitdaging zijn. Probeer geen kunstjes uit te halen (want dan eindigt ‘ie waarschijnlijk op de grond), maar focus op een goede verdeling. De rand mag iets dikker zijn dan de rest van de bodem.

Stap 3:
Gebruik voor de saus gepelde tomaten en plet ze met de hand tot een vloeibare substantie. Verspreid met de achterkant van een lepel een paar eetlepels over het deeg en stop 1.5 centimeter voor de korst met smeren. Top de saus af met een halve theelepel gedroogde oregano-vlokken.

Stap 4:
Verdeel medium droge mozzarella over de bodem. Wil je next level gaan, besprenkel de pizza dan met Parmezaanse kaas. Wees niet zuinig, maar zorg er wel voor dat de tomatensaus zichtbaar blijft. Het is de ultieme saus/kaas-ratio die de pizza’s uit New York zo beroemd maakt.

Stap 5:
Een speciale pizza-oven kan 500 graden aantikken. Met een normale oven red je dit niet. Toch kun je een aantal stappen ondernemen om de pizza toch de krokante bite te geven.

 • Indien je dit vaker gaat doen: schaf een pizzasteen (en een pizzaschep) aan. Of gebruik een pizzarooster. Dit geeft een bijzonder krokant resultaat.
 • Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Warmer is altijd beter. Laat je de oven normaal gesproken vijftien minuten voorverwarmen, ga dan nu voor een half uur.
 • Gebruik de heteluchtfunctie, indien beschikbaar. De zogenoemde convectiefunctie verdeeld de warmte beter door de oven heen en maakt de oven nog warmer, waardoor de pizza eerder klaar is.

Zodra de korst goudbruin begint te worden, is ‘ie klaar om uit de oven gehaald te worden. Pizza’s uit New York staan bekend om de knapperige korst die aan de binnenkant wel zacht genoeg is om lekker op te kauwen.

Stap 6:
Snijd de pizza in grote stukken. Een pizzapunt in New York wordt nooit klein geserveerd. Maak het plaatje compleet door een wit T-shirt aan te trekken, je buik een beetje uit te zetten en je naam in ‘Ray’ te veranderen.

Ingrediënten

Saus (voor 1 pizza)

 • Verse tomaten, geschild of gepureerd, 5 eetlepels
 • Gedroogde oregano-vlokken, 1 theelepel

Kaas:

 • Medium droge mozzarella, versnipperd, genoeg om nét nog wat saus te zien
 • Eventueel: verse Parmezaanse kaas, hoeveelheid naar eigen smaak

Deeg (voor 10 stukken)

Mocht je toch je eigen deeg willen maken, gebruik dan het volgende recept.

Ingrediënten  

 • 1.5 liter water
 • 20 gram gist
 • 1 eetlepel honing
 • 60 gram olijfolie
 • 800 gram bloem
 • 95 gram zout

Instructies 

 1. Stop alle ‘natte’ ingrediënten in een kom. Combineer vervolgens alle ‘droge’ ingrediënten en voeg ze langzaam toe aan de natte ingrediënten, terwijl je op een lage stand de ingrediënten mixt. Zodra alles is samengevoegd, kun je de mixer op een gemiddelde snelheid zetten.
 2. Zodra het deeg een bal begint te worden en niet langer aan de zijkanten blijft plakken, kun je het deeg uit de kom halen. Verpak het met plastic en leg het een nacht in de koelkast.
 3. Haal het deeg een uur voordat je met de pizza aan de slag gaat uit de koelkast.

Manners X Miele

Miele daagt in een reeks artikelen de Manners-lezers uit vaker de handen uit de mouwen te steken, want met een Miele houd je tijd over voor andere dingen. Zij willen dat jij geniet en niet na hoeft te denken over de was, want met die vlekken komt het wel goed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

In samenwerking met Miele

Reageer op artikel:
Zo bouw je thuis een New York-style pizza
Sluiten