Kenneth Luijk
Kenneth Luijk Life 21 jun 2016

Zo blijven inbrekers weg tijdens je vakantie

Wanneer je op vakantie bent, wil je zorgeloos genieten. Je wilt je niet bezighouden met vraagstukken als: heb ik de voordeur wel op slot gedaan? Gaat de buurman die ik normaliter nooit spreekt wel echt een oogje in het zeil houden? Neem daarom deze beveiligingstips goed in je op, zodat je met een gerust hart kunt genieten van je vakantie en het inbrekers zo lastig mogelijk maakt.

Zo blijven inbrekers weg tijdens je vakantie

Laat iemand klusjes doen

Wanneer je aan je vertrouwenspersoon vraagt om de boel een beetje in de gaten te houden, dan weet je natuurlijk nooit in welke mate diegene dat doet. Vraag hem daarom een klein klusje te doen. Een goed verzorgde tuin, een sneeuwvrije uitrit, verplaatste prullenbakken, geopende en dichte gordijnen: allemaal indicaties dat iemand thuis is. Wanneer iemand tijdens je afwezigheid het gras heeft gemaaid, zullen potentiële inbrekers denken dat je thuis bent. Wie houdt immers zijn tuin bij wanneer hij op vakantie is?

Maak gebruik van handige gadgets

Huizen waar alle lichten uit zijn maken natuurlijk duidelijk dat er niemand thuis is, maar 24-7 dezelfde lamp aan laten staan doet dat ook. Gelukkig is er tegenwoordig een groot aanbod van timers op de markt. Met deze timers kun je zelf instellen hoe laat het licht uit en aan gaat. Hierbij is het natuurlijk wel handig om gebruik te maken van ‘random tijden’. Vaste patronen zijn voor een inbreker makkelijk te herkennen. Een andere handige gadget is de Augustus Doorbell. De camera in deze deurbel zorgt ervoor dat je via je smartphone precies kunt zien wie er voor de deur staat.

Zet de post tijdelijk stop

Een volgepropte brievenbus indiceert dat niemand thuis is. Vooral wanneer de o zo boeiende reclamefolders opgestapeld op de deurmat liggen, weet een inbreker dat de eigenaar van het huis al een tijdje afwezig is. Zorg dat bladen of pakketjes moeten worden opgehaald bij een pick up locatie, of vraag bijvoorbeeld je buurman om je krant op te pikken en de post regelmatig te sorteren. Het is bovendien ook goed mogelijk om bij je postbezorgbedrijf aan te geven dat je voor een bepaalde periode niets wilt ontvangen, middels de bewaarservice..

GPS: vriend en vijand

Goddank dat er tegenwoordig GPS-systemen zijn. De relationele problemen die door (verkeerd) kaartlezen getriggerd werden, zijn hiermee deels uit de wereld verholpen. Echter kan je GPS-systeem ook tegen je werken. Wanneer je jouw auto bijvoorbeeld op het vliegveld achterlaat, kan er ingebroken worden. De inbreker start vervolgens de auto en kan via de GPS zo terug naar jouw huis rijden en zijn slag slaan. Mocht je een draagbaar GPS-systeem hebben, laat die dan niet in de auto zitten. Wil je in zo’n geval echt zeker zijn, wis dan ook het huisadres en de recent bezochte bestemmingen.

Social Media

Social media is tegenwoordig de inbreker zijn beste vriend. Het is daarom handiger om je vakantiefoto’s op een later moment online te zetten: wanneer je bijvoorbeeld weer terug bent van vakantie, veilig in je huis waarin niet is ingebroken.

Weet je wat je trouwens ook nooit moet doen? Jouw boarding pass op social media zetten.

Als je maximale veiligheid wenst, is het wellicht verstandig om eens te investeren in een goed thuisalarmsysteem.

(Foto’s: iStock)

Reageer op artikel:
Zo blijven inbrekers weg tijdens je vakantie
Sluiten