Jan
Jan Stuff 2 feb 2019

7 ‘geheime’ en effectieve iPhone-functies die je nog niet kent

Als je tot de grote groep iPhone-fans behoort die al jaren trouw zijn aan de Apple-smartphone, dan zul je ongetwijfeld van mening zijn dat je het besturingssysteem volledig onder de knie hebt en alle functies moeiteloos weet te vinden. iOS heeft voor jou geen geheimen meer. Of toch wel? We zetten zeven minder bekende iPhone-functies op een rij die je wellicht zelden of nooit gebruikt, maar wel zo handig zijn.

#1 Timer voor Netflix of Spotify

Spotify en Netflix zijn niet meer weg te denken anno 2019. Films en muziek downloaden is een bijna prehistorische activiteit geworden. De kans dat je dus voor het slapen gaan nog even wil bingen of naar je favoriete tracks op Spotify wil luisteren is aanzienlijk. Wellicht ben je zelfs vaak wakker geworden om te ontdekken dat je de muziek nog steeds aanstaat of je alweer zes aflevering verder bent in je favoriete serie. Gelukkig biedt Apple een oplossing.

De Media Timer is het antwoord op je gemakzucht. Het zorgt ervoor dat de media die je afspeelt op tijd stopt en jij lekker kunt slapen. De Media Timer zie je in hetzelfde scherm als je wekker. Ga naar de klok-app, selecteer ‘timer’, scroll naar beneden en kies ‘stop afspelen’. Is de geselecteerde tijd verstreken, dan stopt de app het afspelen van de media. De app staat dan nog wel open, maar je kunt gewoon verder gaan waar je was gebleven.

#2 Wachtwoorden voor je iPhone-apps

Leuk dat je partner bijvoorbeeld alles van je wil weten, maar in sommige gevallen kan die nieuwsgierigheid funest zijn. Het zou dus handig zijn als bepaalde apps gewoon kunt verbergen achter een password. Normaal gesproken is dat niet mogelijk bij iOS. Gelukkig weten we een handige truc om dat wel mogelijk te maken. Je gebruikt gewoon de schermtijdfunctie.

Deze optie vind je in de instellingen. Je selecteert schermtijd en je maakt een schermtijd-code aan. De timer zet je op één minuut, waarna je de apps selecteert die je wil beveiligen. Uiteraard worden die apps wel gedeblokkeerd zodra de tijdslimiet is verstreken. Deze optie vind je bij de instellingen van de timer.

#3 Heropen gesloten tabbladen in Safari

Ben je te driftig bezig geweest om bepaalde tabbladen in Safari te sluiten? Grote kans dat je dan net dat ene tabblad hebt gesloten wat je nog open wilde houden. Ook in dit geval is iOS je vriend. Druk op de ‘+’ knop onderaan, hier zie je dan de recent gesloten tabbladen staan. Zo kun je het tabblad dat je per ongeluk hebt afgesloten weer openen. Handig dus.

De enige uitzondering op deze functie is de privé-modus. Kijk je dus standaard naar xhamster of een andere site met vieze plaatsjes of films, zorg dan dat je de privé-modus gebruikt. De afgesloten tabbladen worden dan niet bewaard.

#4 Siri’s muziekgeschiedenis

Via de iTunes Store kun je een overzicht oproepen van alle nummers die je ooit aan Siri hebt gevraagd. Zo zie je een volledige lijst met alle tracks die Siri voor je heeft gevonden. Is de bewuste track ook te vinden in de iTunes Store, dan kun je die gelijk aanschaffen.

#5 Verplaats verschillende iPhone apps tegelijkertijd

Heb je ooit de wens gehad om de apps op je homescreen opnieuw in te delen, dan weet je ongetwijfeld dat zoiets tijd kost. Je behoort wellicht tot de groep iOS-gebruikers die denkt dat je maar één app per keer kunt verplaatsen. Vanaf vandaag weet je hoe het anders kan.

Als je meerdere apps tegelijkertijd wil verplaatsen, selecteer je eerst een app door deze ingedrukt te houden. Met je andere hand klik je de apps aan die je wil meeverhuizen. Zo sleep je eenvoudig talloze apps in één keer naar het juist scherm.

#6 Snelle toegang tot de instellingen

Wil je de instellingen van een specifieke app aanpassen, dan ben je wellicht gewend om dit te doen vanuit de instellingen. Dit kan ook anders. Het is namelijk niet noodzakelijk om in de instellingen eerst de bewuste app op te zoeken. Haal gewoon Siri tevoorschijn en roep ‘instellingen’. Je digitale assistent opent het instellingenscherm en je kunt direct aan de slag.

#7 3D Touch voor iPhone-apps in mappen

Een van de vele voordelen van je iPhone is de grote hoeveelheid ruimte voor al je apps. Hoe meer apps je hebt, hoe groter de kans dat je ze overzichtelijk wil opbergen in mapjes. Behoorlijk slim, maar je telefoon zal dan waarschijnlijk wel overlopen van het aantal notificaties. Heb je veel apps in één map ondergebracht dan zal je dus vaak geconfronteerd worden met het bekende rode balletje. Wil je snel weten welke app dat rode balletje veroorzaakt, dan hebben we een snelle manier voor je om te zien welke app hier schuldig aan is.

De oplossing voor dit probleem is 3D Touch. Zo krijg je snel een overzicht en zie je in een oogopslag welke apps een notificatie hebben. Op deze manier kun je ook snel de desbetreffende app openen. Scheelt toch weer een handeling.

Want

Reageer op artikel:
7 ‘geheime’ en effectieve iPhone-functies die je nog niet kent
Sluiten