Mitchell Rietveld
Mitchell Rietveld Life 5 sep 2017

Zo bouw je zelfvertrouwen op (en leer je de kunst van het versieren)

Het is een alom bekend probleem bij mannen: het ontbreken van zelfvertrouwen tijdens een gesprek met een vrouw. Je handen beginnen te trillen, je adem wordt korter en je hoofd lijkt spontaan last te krijgen van een brainfreeze. Waarom zijn we ineens zo klunzig wanneer een aantrekkelijke vrouw in beeld verschijnt? En hoe kunnen we deze verlammende angst overwinnen?

Veel mannen beweren dat ze niet weten wat ze moeten zeggen op het moment suprême. En als ze het laten afhangen van wat er spontaan in hun hoofd opkomt, is het meestal niet krachtig genoeg. Een ijsbreker kun je aanleren, maar geloof het of niet: goede ijsbrekers bestaan niet.

Zelfvertrouwen, de kleine grote kwaal

Je kunt de mooiste quotes citeren, maar toch heel onzeker overkomen óf je kan iets absurds zeggen met zoveel zelfvertrouwen, terwijl je haar diep in de ogen aankijkt, dat je volledige controle uitstraalt. Samengevat: het is belangrijker hoé je iets zegt, dan wát je zegt.

Het grote verschil is zelfvertrouwen. Sommige mannen hebben het, sommigen niet. En lang niet iedereen die het heeft, heeft het altijd gehad. Het goede nieuws is dus: zelfvertrouwen kan worden verworven. Het verschil tussen iemand met zelfvertrouwen op het gebied van vrouwen is niet dat zij nooit worden afgewezen, maar dat ze niet bang zijn voor afwijzing. Iedere man wordt afgewezen; zelfs degene met veel zelfvertrouwen en goede looks.

Het opbouwen van zelfvertrouwen vereist oefening

De mannen die afwijzing niet persoonlijk opvatten, blijven het proberen. Proberen en proberen leidt tot… oefening. En falen? Falen is de naam van je beste leermeester.

Oefen het praten met vrouwen

Opbouwen van zelfvertrouwen met vrouwen vereist dus oefening. Daag jezelf uit. Spreek bijvoorbeeld op één dag minimaal twee vrouwen aan die je niet kent. Jong, oud, knap, niet-zo-knap; het maakt niet uit. Het doel blijft het oefenen van praten met vrouwen en je steeds comfortabeler voelen bij het doen hiervan. Hoe comfortabeler jij je voelt, hoe meer je in staat bent jezelf te zijn in hun aanwezigheid. Dit zorgt ervoor dat je spontaner en zelfverzekerder bent; de sleutel tot een goed gesprek.

Maak geen statement, maar stel een vraag

Vragen zijn echte conversatiestarters. Statements leiden eerder tot een monoloog dan tot een dialoog. Wanneer je een vraag stelt, volgt er meestal een antwoord. Het is aan jou de taak om te observeren, te luisteren en te leren over de vrouw tegenover jou, wat er – op den duur – voor zorgt dat jij exact weet hoe je het gesprek voortzet.

Toch een opmerking? Doe het dan zo:

In plaats van te zeggen: ‘Dat is een goed boek!’ Kun je ook zeggen: ‘Dat boek heeft zo’n geweldige impact op mij gemaakt.’ Beide opmerkingen zeggen in principe hetzelfde, en toch is er in het tweede geval meer kans dat zij zegt: ‘Echt? Waarom dan?’ Zie hier de start van een gesprek.

Vraag naar een mening

‘Ik zag je net zoete aardappelen kopen… Ik ga een dezer dagen voor m’n oma koken en ze is gek op zoete aardappelen. Ik heb alleen geen idee hoe ik ze moet bereiden…’ of wat toegankelijker: ‘Kan ik jouw vrouwelijke mening vragen over…’ Je ziet waar we heen willen.

Elk van deze technieken werkt goed, zowel bij het benaderen van vrouwen die alleen zitten als bij een groepje. Benader in het laatste geval niet slechts één vrouw, maar focus je – zeker aan het begin – op het volledige groepje. Daarna kun je persoonlijke aandacht geven aan de vrouw die je leuk vindt.

Een veel besproken truc is dat mannen ervoor kiezen om de minst-knappe te benaderen. Soms werkt het, maar over het algemeen krijg je het niet meer voor elkaar een ander van de groep te versieren. Ze zijn allang blij dat hun vriendin een (leuke) jongen aan de haak heeft geslagen en daar gaan zij echt niet tussenkomen. Good luck en wellicht heb jij binnenkort meer veroveringen op je naam staan dan Californication’s  Hank Moody.

Reageer op artikel:
Zo bouw je zelfvertrouwen op (en leer je de kunst van het versieren)
Sluiten