Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Kapsels & Baarden 15 apr 2020
Leestijd: 6 minuten

Je eigen haar knippen: 8 essentiële tips voor een strak doe-het-zelf-kapsel

De verwachting is dat het nog minimaal een maand gaat duren voordat de kapperszaken en barbiers hun deuren weer openen. Voor veel mannen is dat slecht nieuws. De meeste herenkapsels kunnen namelijk niet zo lang zonder opfrisbeurt. We zitten nu zo langzamerhand letterlijk met de handen in het haar. Daarom is het tijd geworden om zelf de schaar in handen te nemen en je eigen haar te knippen.

Best een eng idee. Normaal gesproken betaal je tientallen euro’s aan iemand die opgeleid is, ervaring heeft en over de juiste spullen beschikt. Nu ga je het zelf doen in je eigen huis. De belangrijkste tip is dan ook om je verwachtingen te temperen en rekening te houden met teleurstelling. Aan de andere kant, wat heb je te verliezen? Je zit nu toch bijna alleen maar thuis.

Je eigen haar knippen gaat lukken met deze tips

Eigenlijk is dit het perfecte moment om een keer zelf je haar te knippen. Je zit toch in quarantaine en als iemand er wat van zegt, heb je een prima comeback: je hebt namelijk op dit moment geen andere keuze. Dus pak een schaar en gooi je tondeuse aan de oplader. Het is tijd om je eigen haar te knippen en wij gaan je helpen met een aantal handige tips.

1. Bepaal welk kapsel je wil

Begin altijd met een plan. Wat wil je doen met je haar? Misschien heb je niet zo’n ingewikkeld kapsel en ga je proberen om het net zo te knippen als de kapper het zou doen. Dat is zeker een optie, maar niet voor iedereen. Als je normaalgesproken een kapsel met een strakke fade hebt, is het misschien beter om nu voor iets anders te gaan.

Probeer in te schatten hoe goed je bent in het knippen van je eigen haar. Zit het wel goed met je hand-oogcoördinatie en heb je een vaste hand? Dan kun je best een lastiger kapsel kiezen. Twijfel je over je eigen skills? Ga dan voor een simpel kapsel of knip alles gewoon een beetje bij. Nu je weet wat je gaat doen, weet je ook welke spullen je nodig hebt.

2. Koop de juiste spullen

De skills van je barbier kun je niet kopen, maar zijn spullen wel. Als je zelf je haar gaat knippen is het belangrijk dat je de juiste materialen gebruikt. Dus pak geen schaar uit de keukenla, maar koop een goede kappersschaar. Deze zijn gemaakt om haren te knippen en dat ga je zeker merken. Nadeel is dat je hier vaak minimaal honderd euro voor kwijt bent. Gelukkig zijn er ook scharen die wel betaalbaar zijn.

Dit wil je dus voorkomen:

Afhankelijk van je kapsel is het ook nodig om een tondeuse aan te schaffen. Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet. Het is zeker de moeite waard om te investeren in een goede tondeuse of trimmer, want hier zul je ook na de quarantaine nog een hoop aan hebben. Daarnaast is het nog handig om een kam te gebruiken, maar verder heb je niet veel meer nodig.

3. Richt je eigen kapperszaak in

Als je alle spullen in huis hebt is het tijd om je eigen barbershop te openen. De beste plek om zelf je haar te knippen is wat ons betreft de badkamer. Dat heeft verschillende redenen, maar het gaat vooral om het licht. Bij het knippen van je eigen haar is het belangrijk dat je alles goed kan zien. Zet daarom alle lampen op vol vermogen. Zo zie je precies wat je aan het doen bent.

Andere voordelen van de badkamer zijn dat er een kraan is en dat je er waarschijnlijk een grote spiegel hebt staan. Mocht je de optie hebben, dan raden we je aan om nog een spiegel achter je te plaatsen. Zo kun je ook de achterkant van je hoofd goed zien en dus netjes knippen. Leg tot slot een stuk zeil neer om alle haren op te vangen, en je bent klaar om je eigen haar te knippen.

4. Ga planmatig te werk

Bepaal vooraf hoe je te werk gaat. Begin je met de zijkanten? Werk je van onder naar boven? Of van achter naar voren? Op basis daarvan kun je ook alvast al je spullen klaarleggen. Zo kun je in één keer doorgaan en hoef je niet halverwege je knipbeurt op zoek naar een andere schaar of scheermes. Kortom, ga goed voorbereid te werk.

5. Maak je haar schoon en nat

Voor een nette knipbeurt is het belangrijk dat je haar schoon is. Je wil niet dat er nog resten van haarproducten inzitten. Dit maakt het knippen lastiger en is slecht je voor spullen. Daarnaast kun je bij nat haar beter zien hoe het valt en is het makkelijker om alles in de juiste lengte te knippen.

6. Houd rekening met fouten

Tijd om te knippen. Afhankelijk van het kapsel dat je gekozen hebt, ga je in de weer met je schaar en tondeuse. Welke look je ook voor gaat, houd altijd rekening met fouten. Je hoeft maar één keer flink verkeerd te knippen en je bent klaar. Gebruik daarom een kam of je vingers om te bepalen hoeveel je afknipt. Dit heb je de kapper vast wel eens zien doen, dus probeer dit te imiteren

Dit is waarom je niet te veel rico wil nemen:

Geef jezelf daarnaast de ruimte om fouten te maken. Knip je haar minder kort dan je eigenlijk zou willen. Mocht je dan toch een fout maken, dan kun je dit nog corrigeren. Zeker als je voor de eerste keer je eigen haar knipt, is het verstandig om wat speling te houden. Zo kun je een paar foutjes maken zonder meteen je hele kapsel te verpesten.

7. Werk alles netjes af

Je kapsel ziet er een stuk beter uit wanneer deze netjes is afgewerkt. Dit kan een groot verschil maken en kost relatief weinig moeite. Hiervoor heb je een tondeuse of trimmer nodig. Deze gebruik je om alle randen strak te maken. We hebben het dan over je bakkebaarden en oren, maar vergeet ook je nek niet. Hiervoor zou je ook nog de hulp van iemand anders nog kunnen inroepen.

8. Bel de barbier

Heb je een vaste barbier of iemand anders die altijd je haar knipt, vraag deze dan om hulp. Zij weten wat voor haar je hebt, hoe je het draagt en hebben verstand van knippen. Als er iemand is die precies weet hoe jij je eigen haar moet knippen, dan is hij het wel. En dan kun je ook meteen een plekje reserveren als hij weer open gaat.

Toch geen zin om je eigen haar te knippen?

Vind je het niet de moeite waard om je eigen haar te knippen of durf je het toch niet aan? Geen zorgen, er zijn genoeg andere dingen die je kan doen in quarantaine. Zo kun je gaan trainen. Voor deze complete workout heb je zelfs helemaal niks nodig. Heb je daar geen energie voor? Ga dan gewoon lekker één van deze negen filmmarathons kijken. Daar ben je voorlopig wel even zoet mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Je eigen haar knippen: 8 essentiële tips voor een strak doe-het-zelf-kapsel
Sluiten