Alrik de Jong
Alrik de Jong Travel 3 mrt 2020

Een lijndienst per zeilschip naar Londen en New York tegen vliegschaamte

Oké, je doet er wat langer over, maar met een zeilschip kom je overal ter wereld. De Nederlandse ondernemer Karel de Boer had een eureka-moment tijdens een persoonlijke zeilreis en bedacht de unieke lijndienst Fair Ferry.

Fair Ferry is een lijndienst per zeilschip en vervoerde in 2019 voor het eerst passagiers van Rotterdam naar Londen. Inmiddels behoren ook Kopenhagen, Stralsund en een rondje Waddeneilanden tot de mogelijkheden. Komend najaar wordt voor het eerst de Atlantische Oceaan overgestoken met New York als bestemming. Oprichter Karel de Boer is ontwerper en architect en besloot een lange zeilreis te maken nadat een grote opdracht op Sint-Maarten op het laatste moment niet doorging. “Achter het roer realiseerde ik me dat het een gemiste kans is dat wind-aangedreven schepen niet worden ingezet om passagiers te vervoeren”, vertelt De Boer.

Duurzaam avontuur naar Londen

Wetten, verzekeringen en meer rompslomp. Er komt aardig wat bij kijken als je een lijndienst per zeilschip wil opzetten. Maar het belangrijkste is een schip en passagiers. Nou kent Nederland een behoorlijke vloot aan zeilschepen met bemanning, dat was het probleem niet. Maar hoe kom je erachter dat mensen hiervoor hun vliegticket willen inruilen. “Een marktonderzoek kost veel geld en is niet altijd even betrouwbaar. Ik kwam erachter dat een schip met bemanning charteren even duur was als zo’n marktonderzoek, dus ben ik mailtjes gaan sturen naar iedereen die ik ken.”

karel de boer, fair ferry, zeilschip, londen, new york
Karel de Boer van Fair Ferry (Foto: Tim Stet)

De vraag bleek enorm. Meer dan tweehonderd mensen schreven zich in voor de lijndienst van Rotterdam naar Londen, waarop zeventien mensen konden meevaren. De Boer voer tijdens de eerste tocht zelf mee en via de gesprekken aan boord ontdekte hij weer wat meer over de wensen en beweegredenen van de duurzame passagiers. “Sommige mensen waren zeeziek, anderen wilden meer comfort en privacy. Daarom zijn we van een 35 meter lang schip voor zeventien personen naar een 65 meter lang schip voor 36 personen gegaan.” Dat schip is Artemis, een voormalig walvisjager waarop alle kamers een eigen douche en toilet hebben.

Van Rotterdam naar New York per zeilboot

Verschillende bestemmingen in Europa zijn inmiddels te bereiken met Fair Ferry. Tijd voor een nieuwe uitdaging: de Atlantische Oceaan. Komend najaar volgt het ultieme alternatief voor vliegen. Niet met een oud en romantisch zeilschip, maar met een high-tech wedstrijdjacht met ruimte voor tien passagiers. Hiervoor heeft Fair Ferry de handen ineen geslagen met Holland Ocean Racing. Voormalig Volvo Ocean-zeiler Hans Bouscholte zal het schip besturen.

karel de boer, fair ferry, zeilschip, londen, new york
Foto: Sander van der Borch

Het sportzeiljacht vertrekt vanuit Rotterdam en reist via Lissabon in drie weken tijd naar New York. Hens aan dek, want iedereen aan boord helpt mee. Voor deze tocht moeten de reizigers een tweedaagse cursus doen, voor veiligheid en kennis op zee. “Vergelijk het met een berg beklimmen. Iedereen kan dat, maar het vergt de nodige voorbereiding.” Drie mensen hebben zich tot nu toe ingeschreven, vanaf zes inschrijvingen kan er daadwerkelijk gevaren worden.

Toekomstvisie van Fair Ferry

De kosten en vooral de reistijd zullen gereduceerd moeten worden om op grotere schaal een alternatief voor vliegen te vormen. Samen met scheepsontwerpers kijkt De Boer dan ook al naar nieuwe mogelijkheden, speciaal bedoeld voor lijndiensten. “Als je in een week naar New York kunt varen, dan heb je een serieus alternatief. Dat is iets voor in de toekomst. De eerste stap is om deze nieuwe markt te verkennen.”

🚝 Check ook: Met de trein door Europa als medicijn voor vliegschaamte

Reageer op artikel:
Een lijndienst per zeilschip naar Londen en New York tegen vliegschaamte
Sluiten